Οι Παλαιστίνιοι έδωσαν τα χαρτιά για το ΔΠΔ

Σε μια κίνηση που αναμένεται να εξοργίσει το Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι επέδωσαν στον ΟΗΕ τα απαραίτητα έγγραφα επιδιώκοντας την ένταξη των παλαιστινιακών εδαφών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Οι Παλαιστίνιοι έδωσαν τα χαρτιά για το ΔΠΔ
2'

Το επόμενο βήμα σε μια πορεία που δε θα είναι εύκολη έκαναν οι Παλαιστίνιοι, επιδίδοντας στα Ηνωμένα Έθνη, τα έγγραφα που υπέγραψε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, επιδιώκοντας την ένταξη της Παλαιστίνης σε 16 διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του υπογεγραμμένου Καταστατικού της Ρώμης, για την ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αποστολής στον ΟΗΕ — στον οποίο η Παλαιστίνη έχει καθεστώς κράτους-παρατηρητή — Ριγιάντ Μανσούρ, όπως και ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Φαρχάν Χακ, επιβεβαίωσαν την επίδοση των εγγράφων. Η κίνηση αναμένεται να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, να οδηγήσει στη μείωση της αμερικανικής βοήθειας ή ακόμη και σε κυρώσεις από την Ουάσινγκτον.

Το γραφείο Τύπου του ΟΗΕ εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει πως οι Παλαιστίνιοι επέδωσαν τα απαιτούμενα έγγραφα για να ενταχθούν σε 16 διεθνείς συνθήκες. Τα έγγραφα αυτά «μελετώνται» ώστε «να καθοριστούν τα προσήκοντα επόμενα βήματα», διευκρίνισε.

Βάσει του Καταστατικού της Ρώμης, οι Παλαιστίνιοι θα ενταχθούν στο ΔΠΔ την πρώτη ημέρα του μήνα που ακολουθεί μια περίοδο αναμονής 60 ημερών μετά την επίδοση των υπογεγραμμένων και επικυρωμένων εγγράφων εισδοχής στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.

Η κίνηση αυτή ανοίγει τον δρόμο ώστε το δικαστήριο να αποκτήσει δικαιοδοσία για τα εγκλήματα που διαπράττονται στα Παλαιστινιακά Εδάφη αλλά και να ερευνήσει τη συμπεριφορά των ηγετών τόσο του Ισραήλ, όσο και της Παλαιστίνης την τελευταία δεκαετία αιματηρών συρράξεων.

Ούτε το Ισραήλ, ούτε οι ΗΠΑ έχουν ενταχθεί στο ΔΠΔ.

Η διπλωματία των ΗΠΑ τόνισε πως η κίνηση των Παλαιστινίων προκαλεί βαθιά ανησυχία στην Ουάσινγκτον και δεν θα συμβάλλει στις προσπάθειες να επιτευχθεί ειρήνευση στην περιοχή.

Εξάλλου η παλαιστινιακή ηγεσία εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο θα προβλέπει τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, μετά την αποτυχία του πρώτου σχεδίου, το οποίο ψηφίστηκε από εννιά εκ των 15 χωρών-μελών.

Κ. ΤΖ.

(Πηγές: AFP, ΑΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή