Charlie Hebdo: Οι τρεις μέρες που άλλαξαν τη Γαλλία…
Χάος στο Παρίσι. Με αυτή την πρόταση θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τα όσα έζησαν τις τελευταίες τρεις ημέρες οι πολίτες της Γαλλίας, οι οποίοι ένιωσαν από πρώτο χέρι τη μανία του φανατισμού.
Από την Τετάρτη (07/1/15) έως και το απόγευμα της Παρασκευής, (09/1/15) το Παρίσι θύμιζε πολιορκημένη πόλη. Τρεις άνδρες κατάφεραν να σκορπίσουν τη θλίψη και τον τρόμο ταυτόχρονα, φανερώνοντας το χειρότερο πρόσωπο της θρησκείας.
Αρχικά εκτέλεσαν 12 ανθρώπους, σε μια προσπάθεια να εκδικηθούν την ελευθερία του λόγου και έπειτα κατά την καταδίωξή τους, άλλες πέντε αθώες ψυχές (μια την Πέμπτη 8 Γενάρη και τέσσερις όμηροι την Παρασκευή, 9 του ίδιου μήνα), πριν πέσουν νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών που τους καταδίωκαν.
Το χρονικό
Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Τετάρτης με την εισβολή των αδερφών Κουασί στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo. Εκεί, δώδεκα εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους, όταν οι ακραίοι ισλαμιστές τους σκότωσαν εν ψυχρώ, καθώς θεώρησαν πως η σάτιρα προσέβαλε τον προφήτη τους.
Οι αστυνομικές Αρχές ξεκίνησαν μια καταδίωξη η οποία διήρκησε τρεις ημέρες και δυστυχώς σε καθεμία από αυτές υπήρχαν απώλειες. Την Πέμπτη μια αστυνομικός έχασε τη ζωή της από το πυροβόλο όπλο του ενός εκ των δύο αδερφών.
Μια μέρα αργότερα, ένα διπλό θρίλερ έμελε να "παγώσει" τη Γαλλία. Τα δύο αδέρφια Κουασί, που θεωρούνταν οι κύριοι ύποπτοι για την εν ψυχρώ εκτέλεση δώδεκα ανθρώπων στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, εισέβαλαν στο κτήριο εκτυπωτικής εταιρείας στην περιοχή Ντεμαρτάν, σε απόσταση 26 μιλίων από το Παρίσι.
Οι δράστες παρέμειναν ταμπουρωμένοι στο κτήριο για περίπου οκτώ ώρες, ενώ την ίδια στιγμή, αποκλεισμένη παρέμενε ολόκληρη η μικρή κωμόπολη των 8.000 κατοίκων, αφού η αστυνομία είχε ζητήσει να παραμείνουν στα σπίτια τους, με τα φώτα κλειστά.
Λίγες ώρες αργότερα από την πρώτη ομηρία ένα άλλο θρίλερ έμελε να εκτυλιχθεί. Ένας ένοπλος εισέβαλε σε εβραϊκό παντοπωλείο στην καρδιά του Παρισιού, στην περιοχή Βενσέν, κρατώντας ομήρους. Ο 32χρονος δράστης ήταν ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία της αστυνομικού το πρωί της Πέμπτης. Σε επαφή του με τους αστυνομικούς ζήτησε την απελευθέρωση και ασφαλή διαφυγή των αδερφών Κουασί από την εταιρεία στην Ντεμαρτάν.
Τελικά, οι αστυνομικοί κατάφεραν να εξουδετερώσουν και τους τρεις δράστες του δύο αιματηρών ομηριών.
Τελικός απολογισμός των τριών ημερών; Δώδεκα νεκροί την πρώτη ημέρα, μια τη δεύτερη και άλλοι τέσσερις όμηροι την τρίτη ημέρα της καταδίωξης. Τι κι αν η αστυνομία σκότωσε τους τρεις δράστες. Είχαν ήδη προλάβει να σπείρουν το θάνατο στην πόλη του φωτός.
Μηνύματα συμπαράστασης από όλο τον πλανήτη
Το περιστατικό στα γραφεία του Charlie Hebdo συγκλόνισε την Παγκόσμια γνώμη. Εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο ένωσαν τις φωνές τους, σε μια πράξη διαμαρτυρίας κατά των φανατισμένων.
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ, βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (9/1/15) στη Γαλλική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων «Ζήτω η Γαλλία. Η καρδιά μας είναι κοντά σας για τον εφιάλτη που η Γαλλία έζησε τις τελευταίες ημέρες», πριν δώσει τα συγχαρητήριά του στη Γαλλική αστυνομία για την αποτελεσματικότητά της.
Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι πολίτες έστελναν το δικό τους μήνυμα στους οπαδούς του τζιχάντ, με πολλές εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα των επιθέσεων.
Τι μας δίδαξε η τριήμερη «πολιορκία»
Μετά από την επίθεση στους λευκούς Πύργους στις ΗΠΑ, το περιστατικό στη Γαλλία ήταν αυτό που επιβεβαίωσε πως ο πλανήτης δεν μπορεί να είναι ήσυχος. Η τρομοκρατία συνεχώς αναπτύσσεται, οι φανατισμένοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δράσουν σε όποιο σημείο της Γης και να βρίσκονται.
Παράλληλα, θα πρέπει να σκεφτούμε πως τέτοιες φανατικές οργανώσεις στο παρελθόν είχαν εξοπλιστεί από δυτικές χώρες προκειμένου να εξυπηρετήσουν συμφέροντα.
Όμως όταν ταΐζεις το θηρίο πολύ, δεν αποκλείεται στο τέλος να στραφεί εναντίον σου.
ΗΠΑ και Γαλλία το ξέρουν πλέον από πρώτο χέρι αυτό. Οι πρώτοι το έμαθαν τον Σεπτέμβρη του 2001, οι Γάλλοι τις τελευταίες μέρες, όταν η Αλ Κάιντα «χτύπησε» και στα μέρη της.
Καμία από τις δύο χώρες έπειτα από τέτοια περιστατικά δεν θα μπορεί να κινηθεί πια στους ίδιους ρυθμούς. Ο τρόμος άφησε το στίγμα του...