Το Τόκιο απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτεθεί στρατιωτικά κατά του ΙΚ
Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν διαθέτει το νομικό δικαίωμα για στρατιωτική επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, όπως κατέληξε σήμερα η ίδια έπειτα από εξέταση της πιθανότητας αυτής και όπως προκύπτει από έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του Ρόιτερς.
Το εν λόγω έγγραφο συνέταξαν σήμερα ιάπωνες αξιωματούχοι έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργικού γραφείου λίγο προτού λήξει το τελεσίγραφο που είχαν δώσει για την εκτέλεση δύο ιαπώνων πολιτών οι τζιχαντιστές που υποστηρίζουν ότι τους κρατούν ομήρους.
Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη στο Ίντερνετ, μια μαυροντυμένη φιγούρα που κρατάει μαχαίρι στέκεται ανάμεσα στους γονατισμένους Κέντζι Γκότο και Χαρούνα Γιακάουα και απειλεί ότι θα τους σκοτώσει, αν το Τόκιο δεν καταβάλει εντός 72 ωρών στο Ισλαμικό Κράτος 200 εκατ. δολάρια.
Το έγγραφο αναφέρει ότι η απαγωγή δύο ιαπώνων πολιτών στη Συρία συνιστά μία "μη αποδεκτή τρομοκρατική πράξη", αλλά καταλήγει ότι η κατάσταση δεν πληροί τις νομικές συνθήκες που θα επέτρεπαν την ανάπτυξη ιαπωνικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Το έγγραφο επαναλαμβάνει την πρόθεση της Ιαπωνίας να προχωρήσει στην παροχή "μη στρατιωτικής" ανθρωπιστικής βοήθειας προς χώρες που επλήγησαν από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), μία θέση την οποία έχει ήδη εκφράσει η κυβέρνηση Άμπε.
Το ειρηνικό αμυντικό δόγμα της Ιαπωνίας απαγορεύει την ανάπτυξη στρατευμάτων εκτός της χώρας, μεταξύ άλλων περιορισμών που θέτει στον στρατό. Ο πρωθυπουργός ωστόσο επιχειρεί να χαλαρώσει τους περιορισμούς αναφορικά με την άσκηση του δικαιώματος της συλλογικής αυτοάμυνας ή της παροχής στρατιωτικής βοήθειας σε σύμμαχο που δέχεται επίθεση, σε μία νέα συνταγματική ερμηνεία που θα πρέπει τώρα να ψηφιστεί σε νόμο.
Το έγγραφο έχει την μορφή πιθανών ερωτήσεων που η κυβέρνηση Άμπε θα δεχόταν και απαντήσεων σε αυτές κι αντανακλά τις θέσεις διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών, περιλαμβανομένων των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.
Ωστόσο, αποφεύγει να απαντήσει ευθέως στο αν οι Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας διαθέτουν τη στρατιωτική ικανότητα να ανταποκριθούν σε μία ομηρεία σαν την παρούσα.
Θέτει το ερώτημα αν οι νομικές τροποποιήσεις που επιδιώκει η κυβέρνηση θα επέτρεπαν στη χώρα να προσφέρει υλικοτεχνική υποστήριξη στις ΗΠΑ που πραγματοποιούν αεροπορικές επιθέσεις κατά του ΙΚ.
"Προχωράμε στην εξέταση ενός νομικού πλαισίου για την επιβολή των απαραίτητων υποστηρικτικών ενεργειών προς τους στρατούς άλλων χωρών στο πλαίσιο της συνεισφοράς στην ειρήνη και την ασφάλεια της Ιαπωνίας και στην ειρήνη και την ασφάλεια της διεθνούς κοινότητας", είναι η απάντηση που όμως δεν αναφέρεται στο ΙΚ.