Τουρκία: Η οργή κλιμακώνεται μετά την άγρια δολοφονία της φοιτήτριας
Για πολλούς Τούρκους είναι το έγκλημα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Ο θάνατος της Εζγκετσάν Ασλάν, της 20χρονης φοιτήτριας που βιάσθηκε, δολοφονήθηκε και κάηκε, προκάλεσε κύμα αποτροπιασμού στη χώρα που στρέφεται και προς το ισλαμο-συντηρητικό καθεστώς που κατηγορείται για αδράνεια.
Από την Παρασκευή (13/02/2015), μετά την ανακάλυψη του πτώματος της νεαρής γυναίκας κοντά στο Μερσίνα, χιλιάδες άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, κατέβηκαν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας για να εκφράσουν την οργή τους και κυρίως για να καταγγείλουν την ανησυχητική αύξηση της βίας κατά των γυναικών στην Τουρκία.
Σήμερα, οι φεμινιστικές οργανώσεις καλούν τις γυναίκες να φορέσουν πένθος και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυσθεί από εκκλήσεις για αντίδραση που ζητούν από τα θύματα να βγουν από τη σιωπή τους υπό το hashtag #sendeanlat (κι΄εσύ μίλα).
"Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί. Οι επιθέσεις και οι δολοφονίες γυναικών έχουν γίνει ρουτίνα στην Τουρκία", δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μπιλγκέ Ντινλέρ, αρχιτέκτονας από την Αγκυρα, φορώντας μαύρο ταγέρ και μαύρα γάντια.
Ο άνκορμαν του τηλεοπτικού δικτύου CNN-Turk Χακάν Τσελάν ντύθηκε επίσης σήμερα στα μαύρα. "Είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα, είμαι άνδρας και ντρέπομαι", δήλωσε στον αέρα.
Η Εζγκετσάν Ασλάν εξαναφανίσθηκε στις 11 Φεβρουαρίου. Το πτώμα της βρέθηκε δύο μέρες αργότερα σε ποτάμι κοντά στην πατρίδα της την Ταρσό.
Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, η γυναίκα είχε βιαστεί και στη συνέχεια χτυπήθηκε με σιδηρολοστό από τον οδηγό του λεωφορείου που την έφερνε από το πανεπιστήμιο στο σπίτι της. Με τη βοήθεια δύο συνεργών, ανάμεσά τους και ο πατέρας του, ο βιαστής και δολοφόνος, ο Αχμέτ Σούφι Αλτιντόκεν, έκοψε στη συνέχεια τα χέρια του θύματός του και έβαλε φωτιά στο πτώμα για να εξαφανίσει τα ίχνη του DNA.
Οι τρεις δράστες εντοπίστηκαν γρήγορα, συνελήφθησαν, ανακρίθηκαν, ομολόγησαν και φυλακίστηκαν χθες.
Μετά την κηδεία της νεαρής φοιτήτριας την Παρασκευή, οι διαδηλώσεις πληθύνονται σε ολόκληρη τη χώρα και λαμβάνουν πολιτικό χαρακτήρα.
Οπως έκανε τον Μάιο του 2014 μετά την καταστροφή στο ορυχείο της Σόμα (301 νεκροί) για να επιρρίψουν την ευθύνη στην κούρσα για το κέρδος, η τουρκική αντιπολίτευση εκμεταλλεύθηκε την τραγωδία για να καταηγορήσει την κυβέρνηση.
Ο ηγέτης του Λαϊκού ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επέρριψε ευθεώς την ευθύνη για την αύξηση της βίας κατά των γυναικών στην θρησκευτική "ηθική" του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
"Το AKP ανήλθε στην εξουσία με το επιχείρημα ότι η θική έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα...αλλά η δημοκρατία και η ηθική έχουν χάσει πολύ αίμα όλα αυτά τα χρόνια", δήλωσε ο Κεμάλ κιλιτσντάρογλου.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πολλαπλασιάσει τελευταία τις υποτιμητικές δηλώσεις για τις γυναίκες. Πρόσφατα είπε ότι θεωρεί πως η ισότητα ανδρών-γυναικών είναι "ενάντια στη φύση". Ενώ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρέντς είχε συμβουλέψει προηγουμένως τις γυναίκες να μην γελούν δημόσια για λόγους "ευπρέπειας".
Σύμφωνα με τις φεμινιστικές οργανώσεις, οι δολοφονίες γυναικών έχουν αυξηθεί τα δέκα τελευταία χρόνια στην Τουρκία για να φθάσουν τις 300 περιπτώσεις το 2014.
Η τουρκική κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα στη δολοφονία της φοιτήτριας.
Ο πρόεδρος επισκέφθηκε την οικογένεια του θύματος μαζί με τις δύο κόρες του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ενώ ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δεσμεύθηκε σε δημόσια συγκέντρωση χθες για μία "ευρεία εκστρατεία κατά της βίας κατά των γυναικών" και υποσχέθηκε "να σπάσει τα χέρια" των δραστών.
Ορισμένοι από τους υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο επιστροφής της θανατικής ποινής στην Τουρκία, η οποία καταργήθηκε το 2004, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για την εναρμόνιση του τουρκικού δικαίου με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
"Οχι ως υπουργός, αλλά ως γυναίκα και μητέρα, πιστεύω ότι τα εγκλήματα αυτού του είδους μπορούν να τιμωρούνται με τη θανατική ποινή. Μπορούμε να το συζητήσουμε", δήλωσε η Αϊσενούρ Ισλάμ, υπουργός Οικογενείας, η μοναδική γυναίκα στου τουρκικό υπουργικό συμβούλιο.
Αίτημα που κυκλοφορεί στο Ιντερνετ και ζητεί την "παραδειγματική τιμωρία" των δραστών της δολοφονίας της Εζγκετσάν Ασλάν είχε συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 700.000 υπογραφές.