Αργεντινή: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τις «πτήσεις του θανάτου»

Κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον τριών αστυνομικών που συμμετείχαν σε μια από τις «πτήσεις του θανάτου»...
2'

Κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον τριών αστυνομικών που συμμετείχαν σε μια από τις «πτήσεις του θανάτου», κατά τη διάρκεια της οποίας έριξαν ζωντανές στη θάλασσα πέντε γυναίκες την περίοδο της δικτατορίας (1976-1983), απήγγειλε η δικαιοσύνη στην Αργεντινή.

Ο δικαστής Σέρχιο Τόρες αποφάσισε την παράταση της προφυλάκισης των τριών αντρών, καθώς και ενός στρατιωτικού και ενός δικηγόρου, που συνελήφθησαν στις 10 Μαΐου και το πάγωμα των καταθέσεών τους, διευκρίνισε το Κέντρο Δικαστικής Ενημέρωσης σε ανακοίνωσή του.

Οι πέντε άντρες κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε περίπου είκοσι πτήσεις θανάτου, στη μία από τις οποίες βρήκε τραγικό θάνατο η Γαλλίδα μοναχή Λεονί Ντικέ και άλλες τέσσερις γυναίκες, μέλη του κινήματος Μητέρες της Πλατείας του Μάη, οι οποίες αναζητούσαν τα παιδιά τους που χάθηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας.

Η Λεονί Ντικέ και μια άλλη γαλλίδα μοναχή, η Αλίς Ντομόν, απήχθησαν τον Δεκέμβριο του 1977, όπως και δέκα μέλη του κινήματος, ανάμεσα τους και η ιδρύτριά του Ασουσένα Βιλαφλόρ.

Τα λείψανα της Ντικέ, της Βιλαφλόρ και άλλων τριών γυναικών ταυτοποιήθηκαν το 2005. Το πτώμα της Ντομόν δεν βρέθηκε ποτέ.

Εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν φυλακιστεί στη διαβόητη Σχολή Μηχανικού του Πολεμικού Ναυτικού (Esma) χάθηκαν σε αυτές τις πτήσεις του θανάτου, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η δίκη για τα εγκλήματα της Esma, όπου 5.000 βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν, άρχισε το 2009 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Στην τελική φάση βρίσκεται η δίκη του πρώην αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού Αλφρέδο Αστίς, ο οποίος πιστεύεται ότι συμμετείχε στην απαγωγή και δολοφονία των δύο Γαλλίδων. Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει την καταδίκη του σε ισόβια.