Το Ισλαμικό Κράτος απελευθέρωσε 227 αιχμαλώτους
Αφού τα αιχμαλώτισε και τα κράτησε ως ομήρους για αρκετά μεγάλο διάστημα, το Ισλαμικό Κράτος απελευθέρωσε τελικά περισσότερα από 200 άτομα, μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ένας διοικητής των Κούρδων Πεσμεργκά.
«Υποδεχτήκαμε 227 Γεζίντι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά στην επαρχία Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ», είπε ο στρατηγός Βέστα Ρασούλ.
Οι Γεζίντι αφέθηκαν ελεύθεροι τη Δευτέρα στην επαρχία Νινευή, στα βορειοδυτικά του Κιρκούκ, όμως έφτασαν στα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι δύο ημέρες αργότερα.
«Διαπραγματευόμασταν επί μέρες με τους σεΐχηδες των φυλών στη Χαουίτζα και πετύχαμε την απελευθέρωση των Γεζίντι», εξήγησε ο Ρασούλ. Η Χαουίτζα είναι μια πόλη στην επαρχία του Κιρκούκ η οποία όμως ελέγχεται από το ΙΚ.
Περίπου 200 Γεζίντι είχαν απελευθερωθεί τον Ιανουάριο από το ΙΚ.
Τον Αύγουστο του 2014 το ΙΚ κατέλαβε με έφοδο την περιοχή όπου κατοικούσαν οι Γεζίντι, στο όρος Σίντζαρ του βόρειου Ιράκ. Μέσα σε λίγες ώρες, χιλιάδες μέλη της θρησκευτικής μειονότητας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και κατέφυγαν στα βουνά, κυρίως στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, για να σωθούν από τους τζιχαντιστές.
Το ΙΚ εκτέλεσε δεκάδες άνδρες και απήγαγε εκατοντάδες —ενδεχομένως και χιλιάδες— γυναίκες, τις οποίες έδωσε για "συζύγους" στους τζιχαντιστές ή τις πούλησε για σκλάβες, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
Οι Γεζίντι δεν είναι Άραβες, ούτε μουσουλμάνοι και θεωρούνται "αιρετικοί" από το ΙΚ.
Τον Μάρτιο εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ έκριναν ότι οι επιθέσεις του ΙΚ κατά των Γεζίντι στο Ιράκ ενδέχεται να συνιστούν «γενοκτονία» και ζήτησαν να εξεταστεί το θέμα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.