H Ρωσία ζητάει τα λεφτά της πίσω από την Λευκορωσία

Στο ήμισυ μείωσε σήμερα η Ρωσία τις παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας στη Λευκορωσία, ζητώντας να της αποπληρωθεί χρέος ύψους σχεδόν 37 εκατομμυρίων ευρώ από...

2'

Στο ήμισυ μείωσε σήμερα η Ρωσία τις παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας στη Λευκορωσία, ζητώντας να της αποπληρωθεί χρέος ύψους σχεδόν 37 εκατομμυρίων ευρώ από τη χώρα που αντιμετωπίζει μείζονα οικονομική κρίση, ανακοίνωσε ρωσική πηγή.


«Οι παραδόσεις μειώθηκαν στα 200 μεγαβάτ», διευκρίνισε πηγή του ρωσικού μονοπωλίου ηλεκτρικής ενέργειας, της εταιρείας InterRao, διευκρινίζοντας ότι η Ρωσία παρείχε κανονικά «400-500 μεγαβάτ» στη γειτονική της χώρα.


Το μέτρο αυτό ελήφθη καθώς η Λευκορωσία οφείλει 1,5 δισεκατομμύριο ρούβλια (37 εκατομμύρια ευρώ) στη Ρωσία, διευκρίνισε η ίδια πηγή. Το Μινσκ έχει προθεσμία μέχρι τις 19 Ιουνίου για να ρυθμίσει το χρέος της, πρόσθεσε η ίδια πηγή, λέγοντας ότι αν αυτό δεν συμβεί, η Ρωσία θα «υποχρεωθεί να σταματήσει πλήρως τις παραδόσεις της».


Την Τετάρτη, η εφημερίδα Kommersant έγραψε ωστόσο ότι οι ρωσικές παραδόσεις δεν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη Λευκορωσία.


Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της λευκορωσικής εταιρίας Belenergo Μιχαήλ Λουζίν είπε ότι ο όμιλος κάνει «τα πάντα για να ρυθμίσει τους λογαριασμούς του» με την InterRao και ότι ζήτησε βοήθεια από την κυβέρνηση.


Η Λευκορωσία αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση της από τότε που ανήλθε στην εξουσία ο Αλεξάντρ Λουκασένκο πριν από σχεδόν 17 χρόνια. Αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία, με κεντρικά ελεγχόμενη οικονομία, αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο εμπορικό και συναλλαγματικό έλλειμμα.


Υπό τις συνθήκες αυτές αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μεγάλη υποτίμηση του νομίσματός της το Μάιο.


Την περασμένη εβδομάδα το Μινσκ έλαβε δάνειο τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τρία χρόνια από τους εταίρους της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, μεταξύ τους και η Ρωσία, ενώ απευθύνθηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να λάβει δάνειο έως και οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή