Φιλιππίνες: Θα δεχτεί τους πρόσφυγες από τη Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές
Οι Φιλιππίνες διαμήνυσαν ότι είναι έτοιμες να υποδεχθούν χιλιάδες μετανάστες που έχουν εγκαταλειφθεί στις θάλασσες της Ασίας, η πρώτη χώρα που προσφέρει καταφύγιο αφότου οι γείτονές της στη νοτιοανατολική Ασία τους απαγόρευσαν την είσοδο.
Η Μανίλα, που έχει υπογράψει τη σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, δήλωσε ότι θα βοηθήσει, αρνούμενη πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία οι Φιλιππίνες σχεδιάζουν να αναχαιτίσουν πλοιάρια που μεταφέρουν περίπου 8.000 ανθρώπους οι οποίοι έφυγαν για να γλιτώσουν από τις διώξεις στη Μιανμάρ και από τη φτώχεια στο Μπανγκλαντές.
"Οι Φιλιππίνες έχουν επεκτείνει την ανθρωπιστική βοήθεια στους... 'boat people' και μάλιστα είχαν δημιουργήσει ένα κέντρο υποδοχής για τους βιετναμέζους ταξιδιώτες τη δεκαετία του '70", δήλωσε ο Ερμίνιο Κολόμα, εκπρόσωπος του προέδρου Μπενίνιο Ακίνο.
"Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για να σώσουμε ζωές βάσει των υφιστάμενων και μακροχρόνιων μηχανισμών που προκύπτουν από τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει βάσει της συνθήκης του ΟΗΕ".
Η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν" σημειώνει πως είναι μάλλον απίθανο οι μετανάστες –οι οποίοι πιστεύεται ότι βρίσκονται στην περιοχή της Θάλασσας Ανταμάν– να καταφέρουν να φτάσουν στις Φιλιππίνες πάνω σε σαπιοκάραβα με ελάχιστα τρόφιμα και καύσιμα.
Ωστόσο η δήλωση αυτή δημιουργεί ελπίδες για το ξεπέρασμα μίας κρίσης κατά την οποία σχεδόν 3.000 πρόσφυγες από τη διωκόμενη στη Μιανμάρ μειονότητα των Ροχίνγκια και μετανάστες από το Μπανγκλαντές βρίσκονται στα ανοικτά της Ινδονησίας, της Μαλαισίας και της Ταϊλάνδης.
"Είναι ένα ελπιδοφόρο σήμα. Ελπίζουμε πως όλες οι κυβερνήσεις στην περιοχή θα κάνουν επίσης αυτό που τους αναλογεί", δήλωσε ο Τζο Λόουρι, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM).
"Λέγαμε για δέκα ημέρες τώρα πως οι κυβερνήσεις πρέπει να επιτρέψουν στα πλοιάρια που μεταφέρουν τους μετανάστες να φθάσουν στην ξηρά. Δεν γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους".
Η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Ταϊλάνδη έχουν αναχαιτίσει σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες από τα χωρικά τους ύδατα, παρά την προειδοποίηση του ΟΗΕ για τα "πλωτά φέρετρα" στις θάλασσες της περιοχής.
Και η τύχη περίπου 300 ανθρώπων που επέβαιναν την περασμένη εβδομάδα σε ένα σκάφος το οποίο πηγαινοερχόταν ανάμεσα στα χωρικά ύδατα της Μαλαισίας και τα χωρικά ύδατα της Ταϊλάνδης παραμένει ακόμη άγνωστη. Εδώ και τουλάχιστον τρεις ημέρες δεν υπάρχει κανένα νέο για αυτό το σκάφος, δήλωσε ο Λόουρι.
Η μαλαισιανή και η ινδονησιακή ακτοφυλακή δεν είχαν άμεσο σχόλιο.
Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ, του οποίου ηγείται η βραβευμένη με Νόμπελ Αούνγκ Σαν Σου Κι, έσπασε τελικά τη σιωπή του για το θέμα των Ροχίνγκια λέγοντας πως οι μουσουλμάνοι που φεύγουν για να γλιτώσουν από τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης στη Μιανμάρ δικαιούνται να έχουν "ανθρώπινα δικαιώματα".
"Πρόκειται για ανθρώπινα όντα. Δε μπορούμε απλά να τους στέλνουμε στην θάλασσα. Έχουν επίσης δικαιώματα" δήλωσε χθες ο Νιάν Βιν, εκπρόσωπος τουκόμματος της Σου Κι Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία (LND).
Ο υπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας θα συναντήσει αύριο τους ομολόγους του της Ινδονησίας και της Ταϊλάνδης στην Κουάλα Λουμπούρ για να συζητήσουν τη μεταναστευτική κρίση πριν από μία περιφερειακή διάσκεψη στην Μπαγκόκ στις 29 Μαΐου.
Το γραφείο του γενικού γραμματέα της περιφερειακής οργάνωσης Ένωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) αρνήθηκε να σχολιάσει. Μια εκπρόσωπος δήλωσε πως το γραφείο "δεν γνωρίζει" για τις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ των κρατών μελών.
Εξάλλου διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ απηύθυναν σήμερα έκκληση στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη να εντείνουν τις θαλάσσιες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και να αφήσουν τους απελπισμένους μετανάστες να φθάσουν στην ξηρά.
Σε κοινή δήλωσή τους, την οποία προσυπογράφει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM), οι επικεφαλής της UNCHP και του γραφείου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσαν τις τρεις χώρες να σταματήσουν τις προσπάθειες να απωθήσουν τα σκάφη με τους μετανάστες από τα χωρικά τους ύδατα.
Οι αρχές θα πρέπει να "μεριμνούν για την αποτελεσματική, προβλέψιμη αποβίβαση σε έναν τόπο ασφαλή με κατάλληλες και ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής" και να εγκαθιδρύσουν διαδικασίες ελέγχου προκειμένου να εντοπίζονται εκείνοι που χρειάζονται διεθνή προστασία ως πρόσφυγες, προστίθεται στην ανακοίνωση.