Συνάντηση Κάμερον-Μέρκελ με φόντο το βρετανικό δημοψήφισμα

Τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θα συναντήσει σήμερα (29/05) ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει πόσο μακριά θα προχωρήσει το Βερολίνο για να κρατήσει στην ΕΕ την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ενόψει του βρετανικού δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της χώρας στην ένωση.

Συνάντηση Κάμερον-Μέρκελ με φόντο το βρετανικό δημοψήφισμα
3'

Η μετεκλογική περιοδεία του Κάμερον σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα τερματισθεί με ένα γεύμα κατά το οποίο αναμένεται ότι θα ζητήσει τη βοήθεια της Μέρκελ για να εξασφαλίσει μια συμφωνία που να περιλαμβάνει παραχωρήσεις εκ μέρους της ΕΕ και την οποία να μπορεί να "πουλήσει" στη διχασμένη βρετανική κοινή γνώμη πριν από το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του 2017.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε χθες, Πέμπτη, στον Κάμερον ότι θέλει να παραμείνει η Βρετανία στη μεγαλύτερη οικονομική ένωση του κόσμου, ενώ ο Κάμερον δήλωσε ότι το στάτους κβο στην Ευρώπη "δεν είναι αρκετά καλό".

"Προτεραιότητά μου είναι να μεταρρυθμίσω την ΕΕ ώστε να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική και να απαντήσει στις ανησυχίες του βρετανικού λαού για τη συμμετοχή μας. Το στάτους κβο δεν είναι αρκετά καλό", δήλωσε ο Κάμερον.

Σήμερα το πρωί (29/05) ο Κάμερον συναντήθηκε στην πολωνική πρωτεύουσα με την πρωθυπουργό της Πολωνίας Εύα Κόπατς, όμως η Βαρσοβία ανακοίνωσε ότι θα επιμείνει στα δικαιώματα των πολωνών μεταναστών στη Βρετανία και δεν θα επιτρέψει να αλλάξουν οι συνθήκες, κάτι που αποτελεί βασικό βρετανικό αίτημα.

Κατά τις συνομιλίες της με τον Κάμερον η πρωθυπουργός Κόπατς επιβεβαίωσε πως "η Πολωνία θα αρνηθεί οποιαδήποτε διακριτική μεταχείριση", ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πολωνός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ράφαλ Τρασκόφσκι, ο οποίος είχε νωρίτερα προβλέψει πως η συζήτηση θα είναι "δύσκολη" στο σημείο αυτό.

Περίπου 800.000 Πολωνοί ζουν στη Βρετανία, καθώς και πολλοί άλλοι Ανατολικοευρωπαίοι.

"Θέλουμε η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ. Όμως το συμφέρον των Πολωνών, των πολιτών μας που ζουν στη Βρετανία, είναι σημαντικό", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γκρεγκόρ Σκέτινα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVP1.

"Είναι ζήτημα κοινής αγοράς, αυτά είναι βασικά ζητήματα. Κατανοούμε τη βρετανική στάση. Όμως υπάρχουν επίσης οι βασικές αρχές της ΕΕ πάνω στις οποίες σφυρηλατήθηκε η κοινή Ευρώπη. Θα είναι δύσκολη συζήτηση, αλλά πολύ αποφασιστική από την πολωνική πλευρά".

Εκπρόσωπος του Κάμερον δήλωσε πως η πολωνή πρωθυπουργός συμφώνησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική, αλλά οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι υπάρχουν θέματα γύρω από την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων που θα πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω.

Μετά τη συνάντησή του με την Κόπατς, ο Κάμερον πρόκειται να μεταβεί στο Βερολίνο όπου θα έχει γεύμα εργασίας με την καγκελάριο Μέρκελ.

Μερικές ώρες πριν από την άφιξή του, ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τάχθηκε υπέρ μιας ενισχυμένης ΕΕ, αλλά με "διαφορετικές ταχύτητες" ανάλογα με τα κράτη μέλη.

"Μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη από χώρες που προχωρούν μπροστά. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει 28 χώρες. Όλες δεν θα μπορέσουν να τα κάνουν όλα μαζί την ίδια στημγή", έγραψε ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομίας, σε άρθρο του στην εφημερίδα Bild.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή