Βουλγαρία: Ανέστειλαν κατεδάφιση παράνομων κτισμάτων σε συνοικία Ρομά

Αναβλήθηκε, μετά από αίτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το δεύτερο στάδιο της κατεδάφισης των παράνομων κτισμάτων σε συνοικία Ρομά, στο χωριό Κρεμίκοφτσι του δήμου Γκάρμεν.

Βουλγαρία: Ανέστειλαν κατεδάφιση παράνομων κτισμάτων σε συνοικία Ρομά
2'

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου, την προηγούμενη Παρασκευή, το ΕΔΑΔ, ανταποκρινόμενο σε αίτημα βουλγαρικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, είχε ζητήσει από τη βουλγαρική κυβέρνηση να σταματήσει την κατεδάφιση πριν αρχίσει το δεύτερο στάδιο της και να δεσμευθεί για την εξασφάλιση στέγης στις οικογένειες που πλήττονται.

Ανάμεσα στις ΜΚΟ που με επιστολές τους στο υπουργείο Εργασίας είχαν ζητήσει την αναβολή της κατεδάφισης, ήταν η Κρατική Υπηρεσία για την Προστασία του Παιδιού και η Βουλγαρική Επιτροπή του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το πρώτο στάδιο της κατεδάφισης είχε πραγματοποιηθεί στο τέλος του Ιουνίου μετά από μια σειρά διαδηλώσεων κατά των παράνομων κτισμάτων, που ξεκίνησαν τον Μάιο και κλιμακώθηκαν με συγκρούσεις μεταξύ μελών των κοινοτήτων της περιοχής.
Λίγο νωρίτερα, στα μέσα Ιουνίου είχαν ξεσπάσει βίαιες διαμαρτυρίες εναντίον των Ρομά που κατοικούν και στη συνοικία Ορλάντοφτσι της Σόφιας.
Στο θέμα των διαμαρτυριών εναντίον των Ρομά παρενέβη και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, (ΟΑΣΕ) ο οποίος κάλεσε τη Βουλγαρία να σταματήσει τις εξώσεις των Ρομά και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ρητορικής εναντίον τους.
Ο ΟΑΣΕ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το αίτημα του ΕΔΑΔ για αναστολή της κατεδάφισης των παράνομων κτισμάτων στο δήμο του Γκάρμεν, ανέφερε ότι ορισμένα βουλγαρικά πολιτικά κόμματα χρησιμοποιούν εναντίον των Ρομά, ρητορική που δεν συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της χώρας για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες.
Οι διαμαρτυρίες επιβεβαιώνουν την διατήρηση βαθιά ριζωμένων προκαταλήψεων κατά των Ρομά στην κοινωνία, ανέφερε ο διευθυντής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του ΟΑΣΕ Μίκαελ Γκέοργκ υπενθυμίζοντας τις βίαιες διαδηλώσεις κατά των Ρομά το 2011 και εφιστώντας την προσοχή στο σοβαρό πρόβλημα του συνεχιζόμενου μίσους, του εξτρεμισμού και της βίας σε όλη την Ευρώπη.
Η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε σε έντονο ύφος την έξαρση βίας κατά των Ρομά στη Βουλγαρία και άσκησε κριτική στην απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης να κατεδαφιστούν παράνομα κτίσματα που ανήκουν σε Ρομά χωρίς να τους εξασφαλίσει εναλλακτική λύση στέγασης, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στη κυβέρνηση της χώρας να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή επιθέσεων με ρατσιστικά κίνητρα.
Η σουηδή ευρωβουλευτής της Ομάδας, Σοράγια Ποστ, η μητέρα της οποίας είναι Ρομά, είπε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία του πληθυσμού των Ρομά στη Βουλγαρία και πρόσθεσε είναι επιτακτική ανάγκη οι επιθέσεις εναντίον μελών της κοινότητας να διώκονται ως αυτό που είναι, δηλαδή "εγκλήματα μίσους".

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή