Σλοβενία: Επιχειρηματίας προσφέρει κτήριο για τη φιλοξενία 60 προσφύγων

Ο Νοβάλιγια Μουμίμοβιτς, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των κατασκευών στη Σλοβενία έθεσε στη διάθεση του κράτους κτήριο 800 τετραγωνικών μέτρων για την εγκατάσταση 60 προσφύγων.

Σλοβενία: Επιχειρηματίας προσφέρει κτήριο για τη φιλοξενία 60 προσφύγων
3'

Το κτήριο έχει δωμάτια με θέρμανση και εξοπλισμό και μπορεί να κατοικηθεί αμέσως, ανέφερε ο κ. Μουμίμοβιτς στο τηλεοπτικό σταθμό Pop TV και πρόσθεσε ότι τον ενέπνευσε η πρωτοβουλία πρωθυπουργού μιας ευρωπαϊκής χώρας που πρόσφερε τη βίλα του για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες από τη Συρία.

Η πολυκατοικία, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία, βρίσκεται κοντά στην κωμόπολη Σοστάνι και ήδη έχει ελεγχθεί από αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών που συντονίζουν τις προετοιμασίες για ενδεχόμενη άφιξη προσφύγων και μεταναστών σε 13 δήμους της χώρας.

Το κτήριο είχε ανεγερθεί για τις ανάγκες της γαλλικής εταιρείας Alstom, η οποία στην κωμόπολη κατασκεύασε θερμοηλεκτρικό σταθμό και σε αυτό κατοικούσαν οι εργαζόμενοί της στο εργοτάξιο, αλλά τώρα είναι άδειο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βόσνιος επιχειρηματίας, ο οποίος ζει εδώ και πολλά χρόνια στη Σλοβενία προχωρά σε μία πράξη αλληλεγγύης.

Στην περιοχή Σμάρτνο, όπου ζει πριν από αρκετά χρόνια, έχτισε γέφυρα μήκους 23 μέτρων και τη δώρισε στο κράτος, τονίζοντας ότι θέλει να ανταποδώσει στη χώρα και στην τοπική κοινότητα για όλα τα ωραία που έζησε στη Σλοβενία. Τη γέφυρα είχαν εγκαινιάσει από κοινού καθολικός ιερέας και μουσουλμάνος κληρικός.

Έκκληση για αλληλεγγύη, φιλανθρωπία και ανοχή κατά την υποδοχή προσφύγων στη χώρα απηύθυνε η Ένωση Λογοτεχνών Σλοβενίας

Αν και στη Σλοβενία δεν έχει καταγραφεί αύξηση του αριθμού των μεταναστών και των προσφύγων που κινούνται μέσω της βαλκανικής οδού προς την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη, είναι πολλές οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης και οι πρωτοβουλίες συγκέντρωσης βοήθειας για τους πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση του Μίρο Τσέραρ αποφάσισε να άρει τις αντιρρήσεις στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην κατανομή προσφύγων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και δήλωσε έτοιμη να δεχθεί περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες.

Η Ένωση Λογοτεχνών Σλοβενίας, σε ανοιχτή επιστολή της προς την κυβέρνηση, τονίζει ότι είναι αναγκαία περισσότερη αλληλεγγύη και συμπόνοια και την καλεί από τα λόγια να περάσει στις πράξεις, ότι δεν αρκεί μόνο η ωραία ρητορική για να επιλυθεί το πρόβλημα των προσφύγων.

Η Σλοβενία δεν πρέπει να παρουσιάζεται μόνο ως πιθανή χώρα διέλευσης, μέσω της οποίας οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν το ταξίδι προς τη Γερμανία, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσει να διαδώσει το πνεύμα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και ανοχής και οι πρόσφυγες που θα έρθουν να ενσωματωθούν και να βοηθηθούν.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή η Σλοβενία δεν τήρησε την καλύτερη στάση στο προσφυγικό πρόβλημα κατά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όταν δέχθηκε μόνο 30.000 πρόσφυγες, κυρίως από τη Βοσνία, οι περισσότεροι από τους οποίους εγκαταστάθηκαν σε συγγενείς τους και μικρότερος αριθμός σε κέντρα προσφύγων, αναφέρουν οι Σλοβένοι λογοτέχνες και τονίζουν ότι παράδειγμα του παρελθόντος μη ανεκτικότητας του σλοβενικού κράτους είναι η περίπτωση των "διαγραφέντων" μη Σλοβένων.

Η Ένωση Λογοτεχνών Σλοβενίας αναφέρεται στο ζήτημα των περισσότερων από 25.000 υπηκόων της πρώην Γιουγκοσλαβίας που "σβήστηκαν", κατά την ανεξαρτητοποίηση της Σλοβενίας, από τους καταλόγους των μόνιμων κατοίκων, έχασαν το δικαίωμα μόνιμης κατοικίας και όλα τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή