Γιούνκερ για μεταναστευτικό: Εάν ήμουν πάπας θα σας έλεγα μην φοβάστε
«Εάν ήμουν πάπας θα σας έλεγα μη φοβάσθε» είπε χαρακτηριστικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Υποστήριξε ότι «η λέξη κλειδί» της ομιλίας του που προηγήθηκε στην Ολομέλεια του ΕΚ, είναι η λέξη «αλληλεγγύη», η οποία και εμπεριέχει το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει σε όλους τους Ευρωπαίους.
«Χρειαζόμαστε θάρρος και αλληλεγγύη και δεν έχω ψευδαισθήσεις για τις δυσκολίες» προσέθεσε. «Η κοινή γνώμη επηρεάζεται από εικόνες, από φωτογραφίες (μικρός Αϊλάν). Η δύναμη μιας εικόνας, όμως, σιγά-σιγά σβήνει και κινδυνεύουμε να επανέλθουμε στον χαλαρό τρόπο αντιμετώπισης, όπως προηγούμενα. Η Ευρώπη δεν πρέπει να δείξει φόβο» υπογράμμισε και τόνισε:
«Επιτέλους θα πρέπει να νοιώθουμε και μια σχετική περηφάνια, βλέποντας ότι η Ευρώπη είναι ένας πόλος έλξης για χιλιάδες άτομα που ελπίζουν για μια καλύτερη ζωή. Προτιμώ αυτό, από το να βλέπω τους Ευρωπαίους να φεύγουν».
Σε ερώτημα σχετικά με το τείχος που προβλέπεται να ολοκληρώσει αύριο η Ουγγαρία στα σύνορά της, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι «η μέθοδος της ουγγρικής κυβέρνησης δεν είναι καλή».
«Απαιτούμε από τα κράτη-μέλη να προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα. Ποτέ, όμως, δεν μιλήσαμε λεπτομερώς πώς πραγματοποιείται αυτή η προστασία και τι αποτελεί την προστασία» εξήγησε και υπογράμμισε: «Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα, η μέθοδος της ουγγρικής κυβέρνησης όμως, δεν είναι καλή. Η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη από σιδηρούν παραπέτασμα, έχει ανάγκη από σιδηρά θέληση».
Αναφορικά με το προσεχές συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών, ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισε ότι δεν θα είναι έτοιμα όλα τα νομοθετικά κείμενα που η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει (για το μεταναστευτικό). Εκείνο, όμως, που για τον ίδιο προέχει «είναι να καταλήξουν ομόφωνα όλες οι χώρες σε μια συμφωνία επί της αρχής».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέπτυξε στη συνέχεια, για το ποιες ήδη θεωρούνται χώρες «ασφαλούς προέλευσης» και το πώς θα συνταχθεί ο τελικός κατάλογος. Οι πολίτες των χωρών αυτών θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση πολιτικού ασύλου, «διότι δεν καταργούμε τη Συνθήκη της Γενεύης (που λέει ότι κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση για πολιτικό άσυλο), δεν θα έχουν όμως ελπίδα να αναγνωρισθούν ως πολιτικοί πρόσφυγες και θα υποχρεώνονται να επιστρέψουν στη χώρα τους», σημείωσε.
Ήδη στον κατάλογο των «ασφαλών χωρών προέλευσης» είναι οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων, και όλες τις υποψήφιες προς προσχώρηση στην ΕΕ χώρες.
Σχετικά με τη Σερβία, που αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα, ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι θα πρέπει να προβλεφθεί μια πιο μεγάλη βοήθεια και να φανεί η ΕΕ πιο αποφασιστική απέναντί της. «Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε στο πλευρό της Σερβίας, όπως στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας ή της Ιταλίας» υπογράμμισε.
Για την ευρύτερη σύνταξη του καταλόγου «ασφαλών χωρών προέλευσης» ο κ. Γιούνκερ εκτιμά ότι είναι θέμα του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών και δεν ανήκει στον ίδιο να κάνει υποδείξεις.
«Δεν είμαι εγώ αρμόδιος ώστε να πω στο Συμβούλιο και να καθορίσω για το τι πρέπει να γίνει. Άλλωστε, εγώ προσωπικά δεν θα ήθελα να αναμειχθώ στη συζήτηση αυτή σε αυτό το επίπεδο. Είναι το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών που συνομοθετεί με το ΕΚ και θα ήθελα γρήγορα να υπάρξει συμφωνία» κατέληξε.