Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες καταφθάνουν στα σύνορα Σερβίας-Κροατίας
Η ροή προσφύγων και παράτυπων μεταναστών από τη Σερβία προς την Κροατία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Μέχρι σήμερα (18/09/2015) το πρωί, στην Κροατία εισήλθαν 13.000 πρόσφυγες, οι οποίοι διέσχισαν τη μεθόριο από αφύλαχτα σημεία.
Η Κροατία έθεσε εκτός λειτουργίας όλους τους μεθοριακούς σταθμούς στα σύνορα με τη Σερβία, αφήνοντας ανοιχτή μόνο μία διάβαση, στο "Μπαγιάκοβο", όπου επιτρέπεται η είσοδος φορτηγών οχημάτων.
Επίσης, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία αυτοκινήτων σε όλες τις οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα σύνορα με τη Σερβία. Το κλείσιμο των συνοριακών διαβάσεων με τη Σερβία δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς, αφού οι πρόσφυγες και οι μετανάστες βρίσκουν τρόπο και εισέρχονται στην Κροατία, περνώντας παράνομα μέσα από δάση και αγροτικές περιοχές που δεν φυλάσσονται.
Σύμφωνα με σερβικές αστυνομικές πηγές, σήμερα το πρωί έφτασαν στα σύνορα με την Κροατία 30 λεωφορεία με μετανάστες που είχαν εισέλθει στη νότια Σερβία από τα Σκόπια, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.
Οι σερβικές αρχές αναφέρουν, επίσης, ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που φτάνουν στα σύνορα με την Κροατία αρνούνται να φιλοξενηθούν σε κάποιο καταυλισμό προσφύγων στη σερβική πλευρά και συνεχίζουν πεζοί προς την Κροατία.
Πολλοί από αυτούς περιμένουν να πέσει η νύχτα για να διασχίσουν τη συνοριογραμμή ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί από την κροατική αστυνομία. Οι σερβικές αρχές προειδοποιούν ότι η διάβαση των συνόρων από σημεία που δεν ελέγχονται εγκυμονεί κινδύνους με δεδομένο ότι πολλά ναρκοπέδια από τους πολέμους, της τελευταίας δεκαετίας, του περασμένου αιώνα, δεν έχουν ακόμη καθαριστεί.
Σε πολιτικό επίπεδο, η εξέλιξη του μεταναστευτικού προκαλεί ένταση στις σχέσεις της Κροατίας με τη Σερβία. Η κροατική πολιτική ηγεσία κατηγορεί τη Σερβία ότι σκόπιμα κατευθύνει τους παράτυπους μετανάστες προς την Κροατία, ενώ από την άλλη το Βελιγράδι αποδίδει ανικανότητα στην κροατική πλευρά να διαχειριστεί την κρίση.
Οι τόνοι ανέβηκαν μετά την απόφαση της Κροατίας να προχωρήσει στο κλείσιμο εφτά μεθοριακών σταθμών στα σύνορα με τη Σερβία. Η σερβική κυβέρνηση καταδίκασε την απόφαση αυτή, ενώ ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς προειδοποίησε, με δήλωσή του από τις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι η Σερβία θα καταφύγει στα διεθνή δικαστήρια.
Αναλυτές στο Βελιγράδι εκτιμούν ότι, με βάση το ιστορικό υπόβαθρο των σχέσεων των δύο χωρών, που επιβαρύνεται με τους πολέμους πριν από είκοσι χρόνια, το μεταναστευτικό μπορεί να αποτελέσει νέα αφορμή έντασης στις πολιτικές σχέσεις Σερβίας και Κροατίας.