Γερμανία: Κάμψη στην δημοτικότητα της Μέρκελ προκαλεί η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης

Πτώση της δημοτικότητας της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, πιθανότατα ως συνέπεια της πολιτικής της στην προσφυγική κρίση, καταγράφεται σε νέες έρευνες της κοινής γνώμης, ενώ συνεχίζεται η κριτική ακόμη και από στελέχη του ίδιου του κόμματός της.
2'

Σύμφωνα με το «Πολιτικό Βαρόμετρο» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, στην ερώτηση για τον «πιο σημαντικό πολιτικό», η κ. Μέρκελ βρίσκεται για πρώτη φορά στην τέταρτη θέση, πίσω από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και έναν από τους σφοδρότερους επικριτές της στο θέμα της κρίσης του ευρώ, τον χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ. Στην ίδια έρευνα, το 63% των Γερμανών απαντά ότι θεωρεί απειλή για την συνοχή της Ευρώπης την προσφυγική κρίση, ενώ στην ίδια ερώτηση, πριν από δύο εβδομάδες αυτή η απάντηση είχε δοθεί από το 55% των ερωτηθέντων. Επιπλέον, το 78% θεωρεί ορθή απόφαση την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων.

Ανάλογα είναι τα ευρήματα και στην έρευνα του περιοδικού «Der Spiegel» που κυκλοφόρησε χθες. Στο ερώτημα «ποιος πολιτικός θα διαδραματίσει μελλοντικά σημαντικό ρόλο», η Καγκελάριος βρίσκεται στην τέταρτη θέση, πίσω από τον κ. Σόιμπλε, τον κ. Σταϊνμάιερ και τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουκ. Στην αντίστοιχη έρευνα τον περασμένο Ιούνιο, η Άνγκελα Μέρκελ βρισκόταν στην πρώτη θέση.

Την ίδια ώρα είναι προφανές ότι δεν βοηθά την εικόνα της Καγκελαρίου η κριτική που δέχεται τόσο από τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) της Βαυαρίας όσο και από στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησής της. Ως αιχμή εναντίον της ερμηνεύθηκε η αναφορά του υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ στην απόφαση να δεχθεί η Γερμανία τους πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Ουγγαρία, η οποία οδήγησε, όπως είπε, την κατάσταση εκτός ελέγχου. Με σημερινή δήλωσή της στην «Bild am Sonntag», η εκπρόσωπος της Χριστιανικής Ένωσης για Θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Έρικα Στάινμπαχ (CDU) εκτιμά ότι η κατάσταση δεν βελτιώθηκε με τις δηλώσεις της Καγκελαρίου. Ο κόσμος περιμένει από μας να αποτρέψουμε επιπλέον εισροή, δηλώνει και προσθέτει ότι η ίδια δεν γνωρίζει κανέναν «ο οποίος να πιστεύει ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τόσους πρόσφυγες». Στο ίδιο πνεύμα ο Χριστιανοκοινωνιστής πρώην υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, ζητεί να τεθεί ανώτατο όριο στην υποδοχή προσφύγων. «Πρέπει να διορθώσουμε το λάθος μήνυμα που στείλαμε», δηλώνει στην ίδια εφημερίδα.

Σύμφωνα άλλωστε με τον επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων «INSA» Χέρμαν Μπίνκερτ, «η κυριαρχία του θέματος των προσφύγων και η δυσαρμονία στις ίδιες της τάξεις της αποδυναμώνουν την Χριστιανική Ένωση». Ο ίδιος δε θεωρεί ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν αυτό θα είναι το σημείο καμπής για το κόμμα της Καγκελαρίου».

Σχετικές ειδήσεις