Επένδυση χαρακτήρισε τους πρόσφυγες ο Μοσκοβισί
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο ότι οι πρόσφυγες που φτάνουν αυτήν την περίοδο στην Ευρώπη θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως μια "επένδυση" η οποία θα μπορούσε να ωφελήσει την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και όχι ως βάρος.
"Η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να θεωρηθεί απειλή, όμως αυτή η αντίληψη δεν θα έπρεπε να σβήσει τα οικονομικά οφέλη που θα μπορούσε να προέλθουν από την αιφνίδια αύξηση του πληθυσμού" είπε ο Μοσκοβισί σε ένα συνέδριο που οργάνωσε το ινστιτούτο Μπρίγκελ στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.
"Θα ήταν μια κοντόφθαλμη άποψη να θεωρούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες γενικότερα αποκλειστικά ως βάρος το οποίο θα πρέπει να σηκώσουμε και όχι ως μέσον" για τις ευρωπαϊκές χώρες ο πληθυσμός των οποίων γερνάει, όπως είναι η Γερμανία, συνέχισε ο Γάλλος επίτροπος.
Αναφέροντας ως παράδειγμα το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των Σύρων προσφύγων που έφτασαν στη Γερμανία το 2013 και το 2014 ο Μοσκοβισί είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα πρέπει να περιμένουν παθητικά τα πιθανά οικονομικά οφέλη αλλά να εφαρμόσουν πολιτικές ένταξης οι οποίες "να στοχεύουν στους πρόσφυγες ως επένδυση".
Ως θεωρητικό παράδειγμα ο Επίτροπος περιέγραψε την περίπτωση ενός Σύρου γιατρού: δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμά του γιατί το πτυχίο του δεν αναγνωρίζεται στην Ευρώπη αλλά δεν μπορεί να γίνει ούτε ταξιτζής γιατί "πρόκειται για ένα κλειστό επάγγελμα σε ορισμένες χώρες".
Έτσι, όπως είπε, η κρίση των προσφύγων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί "ως καταλύτης για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται οι αγορές αγαθών και υπηρεσιών".
Ο Μοσκοβισί παραδέχτηκε ότι βραχυπρόθεσμα η άφιξη μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών θα έχει "οικονομικές συνέπειες" για τις χώρες υποδοχής. Ορισμένες, όπως η Αυστρία και η Ιταλία, έχουν ζητήσει ήδη να θεωρηθεί η κρίση αυτή ως "έκτακτη περίσταση", κάτι που θα τους επέτρεπε να παρακάμψουν τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανονισμούς. "Ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση" για το θέμα αυτό, υπενθύμισε.
Την άποψη που εξέφρασε ο Επίτροπος υιοθετούν και πολλοί οικονομολόγοι.