Η Ευρώπη άρχισε να μιλά για επαναπροωθήσεις στις χώρες προέλευσης

Ο όρος αλλά και η πρακτική των επαναπροωθήσεων είναι απαγορευμένη από τη Χάρτα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, φαίνεται ότι το συνεχώς ογκούμενο κύμα προσφύγων έχουν δημιουργήσει πανικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σκληρύνει την πολιτική της για την επιστροφή των οικονομικών μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, η οποία επικρίνεται σήμερα για την αναποτελεσματικότητά της, εκτίμησαν σήμερα πολλοί υπουργοί Εσωτερικών φθάνοντας για μια σύνοδο στο Λουξεμβούργο.

Η Ευρώπη άρχισε να μιλά για επαναπροωθήσεις στις χώρες προέλευσης
3'

Μπορούμε να δεχθούμε και να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας, μόνο αν εκείνοι που δεν έχουν ανάγκη δεν έρχονται ή στέλνονται γρήγορα πίσω, εξήγησε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τομάς ντε Μεζιέρ.
Οι επιστροφές είναι πάντα σκληρές, έτσι είναι, αλλά εκείνοι που δεν έχουν ανάγκη προστασίας πρέπει να εγκαταλείψουν την Ευρώπη, επέμεινε.

Πρέπει να σπάσουμε τον δεσμό ανάμεσα στο να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη και το να μπορούν να μένουν στην Ευρώπη, υπερθεμάτισε από την πλευρά της η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν εκτίμησε ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα τις ερχόμενες εβδομάδες και τους ερχόμενους μήνες (...) ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις επιστροφές, ενώ σήμερα μόνο το 40% των κοινοποιούμενων εντολών αποχώρησης των παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη εκτελείται στην πραγματικότητα.
Υπενθύμισε πως οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προσπαθούν να βελτιώσουν τη συνεργασία για το θέμα αυτό με τις αφρικανικές χώρες απ΄όπου προέρχεται η πλειονότητα των οικονομικών μεταναστών, στη διάρκεια μιας συνόδου στη Μάλτα τον Σεπτέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης στα κράτη-μέλη για τον τρόπο βελτίωσης των πολιτικών επιστροφής των μεταναστών στις χώρες προέλευσης, και οι υπουργοί Εσωτερικών αναμένεται να υποστηρίξουν ένα κείμενο που υπόσχεται να γίνουν περισσότερα. Πιο υψηλά ποσοστά επιστροφών αναμένεται να αποθαρρύνουν την παράνομη μετανάστευση, αναφέρουν στο κείμενο.

Φάιμαν για τα Hotspots

O ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, μετά την επίσκεψή του στη Λέσβο και τις συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός ως προς το εάν θα καταστεί δυνατό να τεθούν σε λειτουργία τα κέντρα αυτά από τα τέλη Νοεμβρίου, όπως προβλέπεται στις σχετικές αποφάσεις της πρόσφατης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης.

Μόνον εάν υπάρξει κεντρικός συντονισμός, περισσότερα οικονομικά μέσα και περισσότερο προσωπικό, ο ίδιος θα μπορούσε να είναι αισιόδοξος ότι τα κέντρα θα μπορέσουν να είναι έτοιμα στα τέλη του χρόνου, σημείωσε ο καγκελάριος, παρατηρώντας ότι κανείς θα πρέπει να έχει δει επί τόπου την κατάσταση για να διαπιστώσει τις υπάρχουσες εκεί μεγάλες ελλείψεις.

Δεν πρέπει κανείς να πιστεύει ότι η λήψη μιας απόφασης σημαίνει αυτόματα ότι αυτή έχει γίνει και πραγματικότητα, πρόσθεσε, και διευκρίνισε ότι με λιγότερο από 1.000 έως 1.500 ανθρώπους προσωπικό που θα δραστηριοποιούνται τόσο για τη διασφάλιση των συνόρων όσο και για τη διεκπεραίωση στα Hotspots, δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ταυτόχρονα ο καγκελάριος προειδοποιώντας πως δεν θα πρέπει στις αρχές του επόμενου χρόνου να είναι μόνον κατά το ήμισυ έτοιμα τα Hotspots ή μόνον κατά το ένα τέταρτο η επιτήρηση των συνόρων, τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας στάσης στο θέμα της συμφωνίας για τις επαναπροωθήσεις.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή