Μισό εκατομμύριο παιδιά αντιμετωπίζουν οξύ υποσιτισμό στην Υεμένη

Πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά στην Υεμένη βρίσκονται αντιμέτωπα με υποσιτισμό που απειλεί την ίδια τους τη ζωή και ο κίνδυνος λιμού αυξάνεται συνολικά στη χώρα, προειδοποίησε ανώτερο στέλεχος του Ταμείου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF). Αλλά αφού δεν αγγίζουν εμάς, ποιος νοιάζεται...

Μισό εκατομμύριο παιδιά αντιμετωπίζουν οξύ υποσιτισμό στην Υεμένη
3'

Ο αριθμός αυτός, ο οποίος είναι τριπλάσιος σε σύγκριση με αυτόν που καταγραφόταν στα τέλη Μαρτίου, όταν επενέβη στον εμφύλιο της Υεμένης μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, αντανακλά τη δραματική μείωση των αποθεμάτων τροφίμων, που επιδεινώνεται από την κατάρρευση του συστήματος δημόσιας υγείας—το οποίο δεν είναι σε θέση να προσφέρει φροντίδα στα υποσιτισμένα παιδιά, ή να εμβολιάζει τα παιδιά ώστε να προστατεύονται από μεταδοτικές ασθένειες, επισήμανε η Αφσάν Χαν, διευθύντρια των προγραμμάτων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της UNICEF σε διεθνές επίπεδο.

«Αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο μιας τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής... Τα επίπεδα υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών που μας αναφέρονται είναι εξαιρετικά κρίσιμα», είπε η Χαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και επισήμανε πως απαιτούνται περισσότερα δεδομένα και αποδεικτικά στοιχεία για να κηρυχθεί κατάσταση λιμού στη χώρα.

«Μια έρευνα για τον επισιτισμό θα γίνει στα τέλη του Οκτωβρίου. Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην κήρυξη κατάστασης λιμού; Βλέπουμε ότι ορισμένες περιοχές είναι σε χειρότερη κατάσταση από άλλες», συνέχισε η Χαν.

Πέρα από τα 537.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών που κινδυνεύουν από τον οξύ υποσιτισμό, άλλο 1,3 εκατομμύριο παιδιά αντιμετωπίζουν λιγότερο οξύ υποσιτισμό, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ.

Λιγότερα από ένα στα πέντε κέντρα θεραπείας και επισιτισμού στην Υεμένη λειτουργούν, ανέφερε η Χαν. Η UNICEF έχει αναπτύξει στη χώρα 43 κινητές μονάδες που εξετάζουν παιδιά για να διαπιστώσουν εάν πάσχουν από υποσιτισμό, αλλά αδυνατούν να φθάσουν σε περιοχές όπως η Χαντραμούτ, όπου δρα η αλ Κάιντα.

Τουλάχιστον 5.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την τρέχουσα φάση του πολέμου στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου, όπου εκτιμάται πως το 10% των 23 εκατομμυρίων κατοίκων είναι πλέον εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας. Στον απολογισμό των νεκρών συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 502, επισημαίνει η UNICEF.

Εξάλλου η Υεμένη, που κάλυπτε το 90% των διατροφικών αναγκών του πληθυσμού με εισαγωγές πριν από την κρίση, υπόκειται πλέον ναυτικό αποκλεισμό από τη συμμαχία υπό σαουδαραβική συμμαχία. Τα εμπορικά πλοία ελέγχονται από έναν μηχανισμό που επιβλέπει ο ΟΗΕ.

«Μας επιτρέπεται η διέλευση μικρών ποσοτήτων αγαθών όταν ελέγχονται τα έγγραφα» αλλά «δεν καταφέρνουμε να μεταφέρουμε επαρκείς ποσότητες ιατροφαρμακευτικού υλικού», ανέφερε η Χαν.

Επιπλέον, η έλλειψη καυσίμων εμποδίζει την παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων ή ακόμη την επεξεργασία του πόσιμου νερού, επισήμανε η ίδια. «Η ανθρωπιστική κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη... Ελπίζουμε ότι οι εισαγωγές καυσίμων θα αποκατασταθούν ώστε η ψυκτική αλυσίδα (των εμβολίων) να αποκατασταθεί επίσης και να υπάρχει επαρκής ποσότητα καυσίμων για (να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις για) την επεξεργασία του νερού», εξήγησε.

Από τα 2,7 εκατομμύρια παιδιά που ήταν ο στόχος των εκστρατειών εμβολιασμού κατά της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας έχουν εμβολιαστεί μόλις τα 676.000, υπογράμμισε ακόμη η Αφσάν Χαν.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή