Βίντεο σοκ: Ανθρώπινο «ποτάμι» χιλιάδων προσφύγων διασχίζει την Ευρώπη
Μπορεί η κινητοποίηση τις τελευταίες ώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι έντονη προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση, ωστόσο το προσφυγικό πρόβλημα, μέρα με τη μέρα, μοιάζει να γιγαντώνεται.
Απόδειξη, οι σοκαριστικές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, με το καραβάνι χιλιάδων προσφύγων να διασχίζει τα Βαλκάνια, σε μια προσπάθεια να φθάσουν στη Γερμανία και στις σκανδιναβικές χώρες.
Πρόσφυγες, με παιδιά στην αγκαλιά, ανάμεσά τους και πολλά γυναικόπαιδα, ταξιδεύουν με τα πόδια υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, ρισκάροντας να αφήσουν την τελευταία τους πνοή σε μια προσπάθεια να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο και μία νέα πατρίδα.
Το βίντεο απαθανατίζει τη μετακίνηση χιλιάδων προσφύγων από ένα «στρατόπεδο συγκέντρωσης» προς ένα άλλο, κοντά στην περιοχή Rigonce της Σλοβενίας, αφού μπήκαν στη χώρα από την Κροατία.
Πιστεύεται από τη συγκεκριμένη οδό είχαν περάσει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου περισσότεροι από 250.000 πρόσφυγες. Από την πλευρά της, δε, η αστυνομία της Σλοβενίας εκτιμά ότι περίπου 13 χιλιάδες εισήλθαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο.
Σημειώνεται ότι μετά την Ουγγαρία και την Κροατία που έχουν αποφασίσει να κλείσουν τα σύνορά τους, και η Σλοβενία προσανατολίζεται προς την ίδια κατεύθυνση, ενώ από την πλευρά της, η Yπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, αρμόδια για τους μετανάστες, επισημαίνει ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες έρχονται από τη Συρία , το Ιράκ και το Αφγανιστάν αδυνατώντας να εξηγήσει τον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων.
«Όσο όμως συνεχίζεται ο εμφύλιος τη Συρία, θα αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των πολιτών που θα εγκαταλείπουν τη πατρίδα τους. Επιπλέον, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία έχουν εντείνει το πρόβλημα», σχολιάζει η εφημερίδα «Telegraph».
Κομισιόν: Τρεις άμεσες προκλήσεις αντιμετωπίστηκαν στη χτεσινή μίνι-σύνοδο για την προσφυγική κρίση
Την ίδια ώρα, τρεις είναι οι άμεσες προκλήσεις που ανέκυψαν από την προσφυγική κρίση και αντιμετωπίστηκαν κατά τη χτεσινή μίνι-σύνοδο στις Βρυξέλλες, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βιντερστάιν, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου στις Βρυξέλλες.
Πρώτα απ’ όλα η ανάγκη για άμεση παροχή στέγης σε χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται εν κινήσει εντός των ευρωπαϊκών εδαφών και η διασφάλιση της ανθρώπινης μεταχείρισής τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν χτες να παρέχουν προσωρινή στέγη, υγεινομική περίθαλψη, τροφή, νερό και προϊόντα υγιεινής στους πρόσφυγες, και όταν οι εθνικές δυνατότητές τους είναι περιορισμένες να ζητούν βοήθεια από την ΕΕ, δηλαδή την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, όπως έκανε σήμερα η Κροατία.
Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την Ελλάδα, Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε νωρίτερα πως οι 50.000 θέσεις υποδοχής δεν θα έχουν μόνιμο, αλλά προσωρινό χαρακτήρα. Θα αφορούν, δηλαδή, την προσωρινή παραμονή όσων ενταχθούν στο σχήμα μετεγκατάστασης μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς τους, όσων ακολουθήσουν την κανονική οδό της αίτησης ασύλου στην Ελλάδα μέχρι να ληφθεί η απόφαση, αλλά και αυτών που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου μέχρι να πραγματοποιηθεί η επιστροφή τους.
Η δεύτερη πρόκληση που αντιμετωπίστηκε με τη χτεσινή συμφωνία, υποστηρίζει η Επιτροπή, είναι η δέσμευση των κρατών μελών να διαχειριστούν την κρίση «από κοινού». Αυτό σημαίνει πρακτικά, ανέφερε ο εκπρόσωπος, ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών και αποτροπή της λήψης μονομερών μέτρων που έχουν άμεσες επιπτώσεις στις γείτονες χώρες. Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, σε αυτό το πλαίσιο, ήδη σήμερα το πρωί, ορίστηκαν από τα κράτη που συμμετείχαν στη χτεσινή διάσκεψη τα «εθνικά σημεία επαφής» τα οποία αναλαμβάνουν την αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ τους.
Η τρίτη πρόκληση αφορούσε την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. «Η Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ συμφώνησαν χτες να ενισχύσουν τη διαχείριση των εξωτερικών χερσαίων συνόρων», σημείωσε ο εκπρόσωπος, αναφέροντας πως η Frontex θα συμβάλλει στην καταγραφή των προσφύγων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, θα βοηθάει στην παρακολούθηση της διέλευσης μεταξύ Κροατίας και Σερβίας και θα υποστηρίξει η φύλαξη των συνόρων μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας.
Δυνάμεις της FRONTEX θα αναπτυχθούν στα σύνορα Σερβίας – Κροατίας
Τέλος, μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRONTEX) θα αναπτυχθούν στα σύνορα Κροατίας και Σερβίας, με βάση ένα από τα σημεία συμφωνίας στη χθεσινή σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες.
Στα σύνορα Κροατίας – Σερβίας θα έρθει η FRONTEX, κάτι το οποίο στη θεωρία θα πρέπει να επιβραδύνει τη ροή και είσοδο ανθρώπων λόγω λίγο αυστηρότερης διαδικασίας, φυσικά υπό τον όρο όλο αυτό να λειτουργήσει συνολικά από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ έως τη Σερβία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς.
Αν αυτό συμβεί θα είναι θετικό, αν όχι εμείς ελέγχουμε την κατάσταση μέχρι το ζήτημα να λήξει, κι αυτό εξαρτάται από την Τουρκία και τη Γερμανία, επισήμανε ο Κροάτης πρωθυπουργός.
Τα μέλη της FRONTEX θα αναπτυχθούν στην πόλη Σιντ της Σερβίας και θα βοηθήσουν στην επιτήρηση των διελεύσεων των συνόρων και στην καταγραφή των προσφύγων.
Στη «μίνι – σύνοδο» της ΕΕ για το προσφυγικό συμφωνήθηκε σχέδιο 17 σημείων, το οποίο αναμένεται να διασφαλίσει καλύτερη συνεργασία και επιβράδυνση της ροής των προσφύγων μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία με την Τουρκία για να σταματήσει το προσφυγικό κύμα προς τις χώρες της Ευρώπης.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σλοβένου πρωθυπουργού, Μίρο Τσέραρ, ο οποίος δήλωσε ότι ανέμενε διαφορετική συμπεριφορά από την Κροατία στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, ο κ. Μιλάνοβιτς είπε ότι ο κ. Τσέραρ δεν έκανε καμία αναφορά στη σύνοδο.
«Στη σύνοδο είπε ότι το πρόβλημα είναι η Ελλάδα. Μιλήσαμε αρκετές φορές πριν αρχίσει η σύνοδος και τώρα είμαστε σε επαφή. Αν έχει ανάγκη για λόγους εσωτερικής πολιτικής να κάνει τέτοιες δηλώσεις εγώ δεν μπορώ να τον κατηγορήσω. Είναι ανόητο τώρα να κατηγορώ τη Σλοβενία ότι δεν ήταν προετοιμασμένη, συζητούσαμε για το θέμα αυτό εδώ και ένα μήνα ή να κατηγορήσω την Ελλάδα. Όλα είναι ξεκάθαρα, αυτό διαρκεί πολύ καιρό, επιβαρύνει περισσότερο την Αυστρία και τη Γερμανία και λιγότερο τη Σλοβενία και την Κροατία, γι αυτό δεν ξέρω προς τι αυτή η φασαρία. Αν μπορεί η Κροατία, μπορεί και η Σλοβενία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιλάνοβιτς.