Εκλογές στη Μιανμάρ
Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές τα τελευταία 20 χρόνια διεξάγονται σήμερα στη Μιανμάρ, ωστόσο η διαδικασία έχει χαρακτηριστεί από τη Δύση ως φάρσα εξαιτίας της απουσίας της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Άουνγκ Σαν Σου Κι και του κόμματός της.
Η στρατιωτική χούντα η οποία κυβερνά τη χώρα από το 1962 διατείνεται ότι η διαδικασία θα φέρει "πειθαρχημένη" και "ακμάζουσα", πάντως "δημοκρατία", κατά τον στρατηγό Θαν Σουέ.
Πάνω από 29 εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές, τις πρώτες στην Ασιατική χώρα από την 27η Μαΐου του 1990.
Το κόμμα Εθνική Ένωση για την Δημοκρατία της Άουνγκ, η οποία είχε τιμηθεί με βραβείο Νομπέλ, απέχει από την διαδικασία. Το 1990, είχε κερδίσει, πάντως αυτή τη φορά το στρατιωτικό καθεστώς έχει λάβει τα μέτρα του--ώστε το δικό του κόμμα, η Ένωση Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης, να κερδίσει χωρίς ουσιαστικό ανταγωνισμό, αλλά και να ενισχυθούν δυνάμεις φίλιες προς τη χούντα, όπως το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του πρώην επικεφαλής της χούντας Νε Γουίν.
Η Άουνγκ βρίσκεται πάντοτε υπό κατ' οίκον περιορισμό, ωστόσο αναμένεται να απελευθερωθεί την 13η Νοεμβρίου.
Συνολικά, στην διαδικασία συμμετέχουν 37 κόμματα και 82 ανεξάρτητοι υποψήφιοι για τις 1.159 έδρες και των τριών σωμάτων της εθνοσυνέλευσης, της άνω βουλής, της κάτω βουλής και των κοινοβουλίων των περιφερειών.
Η αντιπολίτευση εκπροσωπείται κυρίως από δύο κόμματα: τη Δημοκρατική Δύναμη, που σχημάτισαν στελέχη της ΕΕΔ της Άουνγκ που διαφωνούν με το μποϊκοτάζ· και το Δημοκρατικό Κόμμα.
Η χούντα κατηγορήθηκε ήδη πριν ξεκινήσει η διαδικασία για σχεδιασμένη νοθεία.
Σε τμήματα της πρώην Βρετανικής αποικίας όπου δρουν εξεγερμένες μειονοτικές ένοπλες ομάδες δε θα διεξαχθεί η διαδικασία.