Την προεδρία της Ε.Ε. αναλαμβάνει η Πολωνία

Για πρώτη φορά από τότε που μπήκε στην Ε.Ε. το 2004, η Πολωνία αναλαμβάνει σήμερα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Πολωνία, η μεγαλύτερη πρώην...

1'

Για πρώτη φορά από τότε που μπήκε στην Ε.Ε. το 2004, η Πολωνία αναλαμβάνει σήμερα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πολωνία, η μεγαλύτερη πρώην κομμουνιστική χώρα της ΕΕ, επιθυμεί να ενδυναμώσει την ευρωζώνη που, όπως υποστηρίζει, ενισχύει την ευημερία της Ευρώπης, να πιέσει για την διεύρυνση της ΕΕ με την ένταξη χωρών των δυτικών Βαλκανίων και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Η Πολωνία έχει την φιλοδοξία να κάνει την Ευρώπη να απαλλαγεί τουλάχιστον από τα ψυχολογικά προβλήματα τα οποία βιώνει τώρα,» δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Πέραν της ολοκλήρωσης της ενταξιακής διαδικασίας της Κροατίας, της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σερβίας και της εξασφάλισης εμπορικής συμφωνίας με την Ουκρανία, η Βαρσοβία επιθυμεί ακόμη να προωθήσει την στενότερη συνεργασία στους κόλπους της ΕΕ στον στρατιωτικό και ενεργειακό τομέα.

Οι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι, είναι προγραμματισμένο να παραστούν αμφότεροι στους σημερινούς εορτασμούς στην Βαρσοβία με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας για το επόμενο εξάμηνο.

Η Πολωνία επιδιώκει να εμφανιστεί ως μία σύγχρονη χώρα-μέλος της ΕΕ, η οποία από τότε που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με επτά άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες το 2004, πέτυχε μία ισχυρή οικονομική ανάπτυξη αποφεύγοντας ακόμη και την ύφεση στη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης την περίοδο 2008-2009.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή