Ο Ερντογάν κυρίαρχος του παιχνιδιού στο μεταναστευτικό
Η Σύνοδος της Μάλτας εξασφάλισε ότι το μέτωπο του μεταναστευτικού από την Αφρική αν όχι θα κλείσει αλλά σίγουρα θα ελεγθεί. Οπότε τώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες και κατά κύριο λόγο η Άγκελα Μέρκελ στρέφουν την προσοχή τους στην Τουρκία.Απέναντί τους έχουν τον Ερντογάν που μετά τη νίκη του κόμματός του στις εκλογές αποκαλείται μεν από τους ευρωπαίους διπλωμάτες «Σουλτάνος» πλην όμως αναδεικνύεται ως απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.
ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ «ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ» ΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Η Μέρκελ αλλά και οι λοιποί Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν διακαώς να καταλήξουν σε μια συμφωνία με τον Ερντογάν η οποία καταρχήν θα είναι οικονομικού περιεχομένου. 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα απελευθερωθούν προς την Τουρκία (η οποία δεν είναι καν μέλος της Ένωσης) με την ελπίδα ότι ο Ερντογάν θα σταματήσει να κάνει «τα στραβά μάτια» για αυτό που γίνεται στα παράλια της χώρας του.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο Ερντογάν θα κληθεί σε σύνοδο στις Βρυξέλλες όπου θα του ζητηθεί να διαφυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Σε αντάλλαγμα θα πάρει τα 3 δισ. ευρώ. Η Ευρώπη ευελπιστεί ότι έτσι θα μπορεί να ελέγχει την προσφυγική ροή και οι χιλιάδες σύροι που προς το παρόν αποβιβάζονται και ταξιδεύουν προς το Βορρά μέσω της Ελλάδας θα εισέρχονται πλέον συντεταγμένα από την Τουρκία και θα διανέμονται απευθείας στις χώρες υποδοχής βάσει του συστήματος ποσοστώσεων.
Βέβαια το πρόβλημα είναι ότι καμία από τις χώρες των 28 δεν έχει συμφωνήσει να πληρώσει το μερίδιό της σε αυτά τα 3 δισ. ευρώ. Εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία που όπως αναφέρει ο Guardian δεσμεύτηκε να το κάνει κάτι που επιβεβαίωσε ο Κάμερον στη Μάλτα.
Η καγκελάριος Μέρκελ όμως κόπτεται ιδιαίτερα για το θέμα από τη στιγμή που στο εσωτερικό της Γερμανίας διογκώνεται το κύμα δυσαρέσκειας για την πολιτική της σχετικά με τους πρόσφυγες.
Οι απαιτήσεις του Ερντογάν
Στο πλαίσιο των συνομιλιών στη Βαλέτα, οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές ουσιαστικά είπαν ότι ο Ερντογάν απαιτεί δύο πράγματα. Το ένα είναι φυσικά τα 3 δισ. ευρώ το άλλο η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση.
Το μήνυμα της Άγκυρας είναι ότι αν η απόφαση για την απελευθέρωση των 3 δισ. δεν αποφασιστεί τώρα, η τιμή θα ανέβει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian η Μέρκελ έσπευσε να συμφωνήσει και μάλιστα είπε στα άλλα μέλη του συμβουλίου ότι το μερίδιό της μπορεί να απελευθερωθεί άμεσα. Η Μέρκελ ήταν που πρότεινε η επόμενη σύνοδος με την Τουρκία να γίνει στις 22 Νοεμβρίου. Παρόλα αυτά η ημερομηνία δεν είναι σίγουρη αφού θα πρέπει να ερωτηθεί και η Άγκυρα. Σύμφωνος σε όλα αυτά ήταν και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Η Μέρκελ σαν άλλος πρέσβης της Τουρκίας δήλωσε πως όλες οι πλευρές έχουν ισχυρό ενδιαφέρον για να καταλήξουν σε μια συμφωνία και να μοιραστούν τα βάρη. Η συμφωνία όπως είπε θα περιλαμβάνει τη δέσμευση της Τουρκίας να επαναπροωθούνται στο έδαφός της οι μετανάστες που εισέρχονται στην Ευρώπη και δε δικαιούνται άσυλο. Από την πλευρά της η Ευρώπη θα «χαλαρώσει» το καθεστώς visa για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.
Από την πλευρά του ο Ολάντ ζήτησε να πέσει το οικονομικό βάρος στα κοινοτικά κονδύλια και όχι στους προϋπολογισμούς των μελών.
Τα «αγκάθια» της συμφωνίας
Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει η Τουρκία να χαρακτηριστεί «ασφαλής» χώρα και άρα να θεωρηθεί κατάλληλη για επαναπροώθηση. Κάτι στο οποίο ανθίσταται σθεναρά η Σουηδία.
Όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η συμφωνία δε θα λύσει το πρόβλημα. Αλλά θα ηρεμήσει την κοινή γνώμη στη Γερμανία εμφανίζοντας τη Μέρκελ και πάλι ως τη σταθερή δύναμη. Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Μέρκελ είναι να φανεί ότι δημιουργεί τάξη μέσα στο χάος. Η συμφωνία με την Τουρκία δεν θα ανακόψει το κύμα αλλά θα το κάνει ελεγχόμενο.
Η Τουρκία φιλοξενεί ήδη 2.5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες οι οποίοι διαμένουν είτε σε καταυλισμούς είτε διάσπαρτοι στο εσωτερικό της χώρας. Οι περισσότεροι έχουν χάσει κάθε ελπίδα ότι θα επιστρέψουν στη χώρα τους οπότε η μόνη λύση που έχουν είναι να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή με το ισχύον καθεστώς δε μπορούν να λάβουν άδεια εργασίας στην Τουρκία, ενώ τα παιδιά τους αδυνατούν να λάβουν εκπαίδευση, αφού πρέπει να μιλούν τουρκικά για να πάνε σχολείο.
Αν η Τουρκία ελέγξει τα παράλιά της τότε η Γερμανία ελπίζει ότι θα μπορεί να δέχεται ελεγχόμενα περί τους 500.000 Σύρους ετησίως οι οποίοι θα διανέμονται βάσει του συστήματος ποσόστωσης στις χώρες μέλη.
Βέβαια ο Ερντογάν ζητά «γη και ύδωρ» και φυσικά την πλήρη ένταξη της χώρας του στην Ένωση. Διαδικασία που έχει «παγώσει» μετά τις συνεχείς παραβιάσεις της Τουρκίας στον τομέα της Ελευθερίας της Έκφρασης και του Κράτους Δικαίου.
Η Ευρώπη θα πληρώσει πολλά για να κάνει την Τουρκία φρουρό του Οχυρού Ευρώπη και το ξέρει.