Δραματική έκκληση Τουσκ: Δύο μήνες να σώσουμε τη Σένγκεν – Τάξη στα σύνορα της Ελλάδας ζητά το ΕΚ

Μόλις δύο μήνες, προκειμένου να θέσει υπό τον έλεγχό της τη μεταναστευτική κρίση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η ζώνη Σένγκεν θα καταρρεύσει, έχει στη διάθεσή της η Ευρώπη, όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ - Γιούνκερ: Δεν εύχομαι στους νέους να γνωρίσουν την Ευρώπη με τα παλιά της σύνορα - Έντονες ανησυχίες για την ανθεκτικότητα της Σένγκεν από τους πολιτικούς αρχηγούς στο ΕΚ.

Δραματική έκκληση Τουσκ: Δύο μήνες να σώσουμε τη Σένγκεν – Τάξη στα σύνορα της Ελλάδας ζητά το ΕΚ
6'

«Έχουμε το πολύ δύο μήνες για να θέσουμε τα πράγματα υπό έλεγχο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τουσκ σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι αν δεν γίνει αυτό η ζώνη Σένγκεν θα αποτύχει.

Ο Τουσκ τόνισε επίσης ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα αποτύχει ως πολιτικό πρόγραμμα» αν δεν καταφέρει να ασκήσει τον προσήκοντα έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς μόνο πέρσι έφτασαν στην Ευρώπη πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής.

Γιούνκερ: Δεν εύχομαι στους νέους να γνωρίσουν την Ευρώπη με τα παλιά της σύνορα…

«Η μετανάστευση, η τρομοκρατία, η οικονομική νομισματική ένωση και η Μεγάλη Βρετανία, αντικατοπτρίζουν μια Ευρώπη σε πολλαπλές κρίσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνοψίζοντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα θέματα που απασχολούν σήμερα την ΕΕ.

«Σαφέστατα βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, και καλό θα είναι να ξεπεράσουμε την εθνική οπτική γωνία και να ξαναβρούμε το πνεύμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, που είναι η αλληλεγγύη» πρόσθεσε και τόνισε: «Μπορούμε να το κάνουμε εάν το επιθυμούμε».

Σχετικά με την προσφυγική κρίση, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι όσα λέγονται για το ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό «είναι αλήθεια και ψέματα ταυτόχρονα» και εξήγησε:

«Είναι ψέματα, διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται μαζί με το Ευρωκοινοβούλιο για να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, και είναι αλήθεια, γιατί όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αφήσει τα λόγια και περάσει στις πράξεις».

Ο κ. Γιούνκερ κάλεσε το Ευρωκοινοβούλιο να συνεργασθεί «για ακόμα μια φορά» με την Επιτροπή για τη δημιουργία Σώματος Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

«Κοινά σύνορα - κοινή διαχείριση» τόνισε και πρόσθεσε: «Εάν δεν το συνειδητοποιήσουμε η Σένγκεν δεν θα επιβιώσει και θα επιστρέψουμε σε μια Ευρώπη με τα παλιά σύνορα, αυτήν που οι νέοι δεν έχουν γνωρίσει, πράγμα που δεν τους το εύχομαι».

Αναφορικά με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι το θέμα θα πρέπει να το δούμε και από την πλευρά των μη Ευρωπαίων γειτόνων μας. Αναφέρθηκε στην Τουρκία, λέγοντας ότι έκανε τα πρώτα θετικά βήματα για ένα κοινό πρόγραμμα δράσης: για παράδειγμα, θέσπισε μια υποχρέωση θεώρησης εισόδου για τους μετανάστες, προσθέτοντας ωστόσο πως απομένουν πολλά πράγματα να γίνουν προκειμένου να μειωθεί αισθητά η ροή προσφύγων.

Σχετικά με τις συζητήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει «μια έντιμη συμφωνία». «Η Μεγάλη Βρετανία είναι ισχυρότερη εντός της ΕΕ και η ΕΕ ισχυρότερη με τη Μεγάλη Βρετανία. Γι' αυτό επιθυμούμε μια συμφωνία που να είναι δίκαιη και για την ΕΕ» κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

Έντονες ανησυχίες για την ανθεκτικότητα της Σένγκεν εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, εκφράζουν οι πολιτικοί αρχηγοί στο ΕΚ

Η συνθήκη Σένγκεν και το ερώτημα κατά πόσο το σύστημα θα μπορέσει να αντέξει, ή να καταρρεύσει, εάν τα κράτη-μέλη συνεχίσουν το ένα μετά το άλλο να επιβάλλουν ελέγχους ή να κλείνουν τα σύνορά τους, αποτελεί πηγή έντονης ανησυχίας, ιδιαίτερα αισθητής κατά τη τρέχουσα Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Τόσο στις παρεμβάσεις στο ημικύκλιο όσο και στις δηλώσεις των πολιτικών ομάδων στις συνεντεύξεις Τύπου, επισημάνθηκε ότι εάν κάθε κράτος συνεχίσει «να κάνει του κεφαλιού του» και δεν υπάρξει «συνολική ευρωπαϊκή στρατηγική» κινδυνεύουν τα ίδια τα θεμέλια της Ένωσης.

Μιλώντας για την προσφυγική κρίση στη συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Βερχόφστατ δήλωσε ότι «δεν πιστεύει ότι η συμφωνία με την Τουρκία θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την επαναφορά ελέγχων στα σύνορα Σλοβενίας, Ουγγαρίας, Αυστρίας, Δανίας, Σουηδίας.

«Εάν έκανε το ίδιο και η Γερμανία, θα είχαμε το τέλος της Σένγκεν» υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στην Ολλανδική προεδρία, ζήτησε να αλλάξει την ατζέντα της, και αντί να δαπανήσει 3-4 εβδομάδες τον Φεβρουάριο γύρω από το Brexit, το πώς θα κρατηθεί η Μεγάλη Βρετανία στην Ένωση, θα είναι καλύτερα να ασχοληθεί με την προσφυγική κρίση.

«Θα είναι καλύτερα να μιλήσουμε για το πιο σημαντικό θέμα σήμερα, που είναι η αναζήτηση μιας συνολικής ευρωπαϊκής στρατηγικής για το μεταναστευτικό. Από το Μάρτιο του 2015, που οι ευρωβουλευτές συζητούν για το θέμα δεν υπάρχει ακόμα συνολική στρατηγική» υπογράμμισε ο κ. Βερχόφστατ.

Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Μάνφρεντ Βέμπερ υποστήριξε, από την πλευρά του, ότι το βασικό θέμα αυτές τις ώρες είναι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί «επείγουσα ανάγκη επιβολής τάξης στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξήγησε ότι επιβολή τάξης σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στα άτομα που ζητούν δικαίως μια προστασία, όπως οι Σύροι, και τα άτομα που θα πρέπει να απωθηθούν στα σύνορα. Στη Γερμανία στο σύνολο του ενός εκατομμυρίου και πλέον που έφθασαν στα σύνορα, μόνο 40% είναι Σύροι, οι υπόλοιποι είναι άλλων εθνικοτήτων, σημείωσε και τόνισε: Και σε αυτό το σημείο, στα εξωτερικά σύνορα χρειάζεται δραστηριοποίηση: εάν οι Αιγύπτιοι, οι Μαροκινοί, ή οι Πακιστανοί θέλουν να περάσουν από την Τουρκία στην Ευρώπη χωρίς βίζα, θα πρέπει να επαναπροωθηθούν στα σύνορα, δηλαδή προς την Τουρκία».

Ο κ. Βέμπερ αναφέρθηκε επανειλημμένα στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας την «πολύ θετική» προσπάθειά της με την παροχή αδειών εργασίας στους Σύρους. Αναγνώρισε, όμως, ότι υπάρχουν και «σκοτεινές ζώνες», όπως για παράδειγμα στο θέμα της αντιμετώπισης των διακινητών για το οποίο η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα, ολιγωρεί ή τα μέτρα είναι ανεπαρκή.

«Εάν τα νούμερα δεν σταθεροποιηθούν σύντομα και δεν μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών, θα τεθούν αναγκαστικά ορισμένα ερωτήματα. Και εάν δεν θα είναι μόνο η Σουηδία που θα κλείσει τα σύνορά της, αλλά όλα τα κράτη-μέλη κάνουν το ίδιο, η Σένγκεν περνάει πλέον κάτω από μαζική πίεση» προσέθεσε ο Μ. Βέμπερ και κατέληξε: «Θα πρέπει επομένως να αναπτύξουμε κοινές προσπάθειες για να επιβληθεί η τάξη στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή