Παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης στη Γαλλία

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Κριστιάν Τομπιρά, παραιτήθηκε σήμερα έχοντας εκφράσει τις επιφυλάξεις της για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προβλέπει τη στέρηση της γαλλικής υπηκοότητας από άτομα που έχουν καταδικασθεί για τρομοκρατική δράση, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης στη Γαλλία
2'

«Υπερήφανη. Η δικαιοσύνη κέρδισε σε δύναμη και σθένος. Όπως εκείνες και εκείνοι που αφοσιώνονται σε αυτήν κάθε μέρα, την ονειρεύομαι ανίκητη...Μερικές φορές αντιστέκεσαι μένοντας, μερικές φορές αντιστέκεσαι φεύγοντας. Από πίστη σε σένα, σε εμάς. Για να έχει η ηθική και το δίκαιο τον τελευταίο λόγο», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η Κριστιάν Τομπιρά λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της παραίτησής της, η οποία αιφνιδίασε τα μέλη του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Η παραίτηση της 63χρονης Κριστιάν Τομπιρά, εκπροσώπου της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τη γαλλική δεξιά και την άκρα δεξιά.

Ο Φρανσουά Ολάντ και η Κριστιάν Τομπιρά «συμφώνησαν ως προς την ανάγκη να θέσουν τέλος στα καθήκοντά της τη στιγμή που η συζήτηση για τη συνταγματική μεταρρύθμιση αρχίζει στην Εθνοσυνέλευση σήμερα στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Τη διαδέχεται ο Ζαν-Ζακ Ουρβοάς, 56 ετών, που ανήκει στο περιβάλλον του Μανουέλ Βαλς, είναι ειδικός σε θέματα ασφαλείας και προήδρευε της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Ο Μανουέλ Βαλς θα υπερασπισθεί σήμερα ενώπιον της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής τη συνταγματική μεταρρύθμιση που επιδιώκει ο Φρανσουά Ολάντ μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου και το οποίο προβλέπει την ένταξη εντός συνταγματικού πλαισίου της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που κηρύχθηκε στις 13 Νοεμβρίου, την τρίμηνη επέκταση της οποίας επιζητεί η γαλλική κυβέρνηση.

Το αρχικό κείμενο της μεταρρύθμισης που παρουσιάζεται σήμερα προέβλεπε την επιβολή του μέτρου της στέρησης της γαλλικής υπηκοότητας για όσους έχουν διπλή υπηκοότητα και έχουν καταδικασθεί για τρομοκρατική δράση, μέτρο που εγκαθίδρυε την θεσμοθέτηση διακριτικής μεταχείρισης μεταξύ των γάλλων πολιτών. Στο τελικό κείμενο, η κυβέρνηση απέσυρε κάθε αναφορά σε διπλή υπηκοότητα και επέκτεινε την επιβολή του μέτρου στέρησης της υπηκοότητας στους καταδικασμένους για πολύ σοβαρά εγκλήματα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή