Η Ευρώπη προετοιμάζεται για μεγάλη «ανθρωπιστική κρίση» στην Ελλάδα (vid)
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προετοιμάζονται για ανθρωπιστική κρίση μεγάλης έκτασης στην Ελλάδα, εν μέσω πανικού ότι οι αποσπασματικές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, βρίσκονται λίγο πριν την πλήρη κατάρρευση, σημειώνει με έμφαση σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Αναφερόμενη στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, χαρακτηρίζει τη συνάντηση ως την ύστατη προσπάθειά της Ευρώπης να διαμορφώσει κοινή πολιτική αντιμετώπισης της προσφυγική κρίσης, όμως τονίζει ότι η συνάντηση επισκιάσθηκε από την «άγρια κόντρα» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστρία, «η οποία ηγείται εκστρατείας να θέσει την Ελλάδα σε καραντίνα, προκειμένου να σταματήσει τη ροή των μεταναστών, σφραγίζοντας τα ελληνικά σύνορα με τα Σκόπια».
Κατά την εφημερίδα, «εάν η Ελλάδα αποκοπεί από τη ζώνη της Σένγκεν , το Βερολίνο προβλέπει μέσα σε λίγες μόλις μέρες το ξέσπασμα ανθρωπιστικής κρίσης και τη δημιουργία κατάστασης εκτάκτου ανάγκης» .
Μάλιστα, προς επίρρωσιν των ανωτέρω, το άρθρο αναφέρεται σε δήλωση του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι «η πιθανότητα μιας ανθρωπιστικής κρίσης μεγάλης κλίμακας υπάρχει και είναι πολύ πραγματική».
Επίσης, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετέχει στο σχεδιασμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας φέρεται να έχει δηλώσει ότι «η ανθρωπιστική διάσταση στην Ευρώπη αναδεικνύεται πιο κρίσιμη από ποτέ».
Οι υπουργοί της ΕΕ δείχνουν να έχουν θέσει ως χρονικό όριο την ημερομηνία της 7ης Μαρτίου πριν την προσφυγή σε ένα «σχέδιο Β», που ωθείται από την αντι-μεταναστευτική πολιτική της Ανατολικής Ευρώπης, η οποία δείχνει να έχει ως στόχο να απομονώσει την Ελλάδα από την υπόλοιπή Ευρώπη και πιθανότατα να καταλήξει σε αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν έως και δύο χρόνια, που αφορά σε 26 κράτη, καθώς οι εθνικοί συνοριακοί έλεγχοι πολλαπλασιάζονται σε ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.
«Στις επόμενες 10 ημέρες, χρειαζόμαστε απτά και σαφή αποτελέσματα. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει όλο το σύστημα», προειδοποίησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επέμεινε σε μια ειδική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μαζί με την Τουρκία στις 7 Μαρτίου, ελπίζοντας να πείσει τη γείτονα χώρα στη διακοπή της προσφυγικής ροής προς την Ελλάδα, με αντάλλαγμα τη μεταφορά δεκάδων χιλιάδων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στη βόρεια Ευρώπη.
Η Μέρκελ, όμως, είναι απομονωμένη, σύμφωνα με τη Guardian. «Υπάρχει λίγη εμπιστοσύνη ότι οι Τούρκοι θα επιτύχουν και αρκετές χώρες θεωρούν δεδομένο ότι το γερμανικό σχέδιο θα αποτύχει. Η πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ θα αρνηθεί να συμμετέχει σε μετεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από την Τουρκία», κλείνει απαισιόδοξα το άρθρο της η βρετανική εφημερίδα.