Τρεις από τους τρομοκράτες του Παρισιού στη λίστα με τους μαχητές του ISIS

Γερμανικά μέσα ανέφεραν ότι στους καταλόγους υπάρχουν τα ονόματα 16 Γάλλων τζιχαντιστών, εκ των οποίων οι τρεις μετείχαν στην επίθεση στο Μπατακλάν

Τρεις από τους τρομοκράτες του Παρισιού στη λίστα με τους μαχητές του ISIS
3'

Τα ονόματα τριών από τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2015, περιλαμβάνονται στις λίστες με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που διέρρευσαν πρόσφατα σε πολλά μέσα ενημέρωσης δυτικών χωρών, υποστηρίζουν σήμερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τα δημόσια τηλεοπτικά κανάλια NDR και WDR, που έχουν πρόσβαση στα στοιχεία αυτά, ανέφεραν ότι στις λίστες υπήρχαν τα ονόματα του Σαμί Αμιμούρ, του Φουέντ Μοχάμεντ Αγκάντ και του Ομάρ Μοστεφαΐ, των τριών Γάλλων δραστών της επίθεσης στο Μπατακλάν όπου έχασαν τη ζωή τους 90 άνθρωποι.

Το όνομα του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο οποίος πιστεύεται ότι οργάνωσε τις επιθέσεις αυτές, περιλαμβάνεται επίσης στις λίστες αλλά αναφέρεται μόνο ως «εγγυητής» ενός άλλου Γάλλου τζιχαντιστή, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε.

Συνολικά, τα γερμανικά μέσα ανέφεραν ότι στους καταλόγους υπάρχουν τα ονόματα 16 Γάλλων τζιχαντιστών, εκ των οποίων οι τρεις μετείχαν στην επίθεση στο Μπατακλάν.

Ο Αγκάντ πήγε στη Συρία για να ενταχθεί στο ΙΚ μαζί με μια αρκετά μεγάλη αριθμητικά «ομάδα Γάλλων τζιχαντιστών» που πέρασε στη χώρα αυτή στις 18 Δεκεμβρίου 2013. «Εκείνη την ημέρα, τουλάχιστον 14 άνδρες με τις οικογένειές τους πέρασαν τα τουρκοσυριακά σύνορα με τον ίδιο διακινητή και με εγγυητή έναν τζιχαντιστή μαροκινής καταγωγής», σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα. «Όλοι τους ήθελαν να γίνουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους».

Τα αρχεία του ΙΚ που διέρρευσαν χρονολογούνται από το 2013-14 και βρίσκονται στην κατοχή πολλών μέσων ενημέρωσης και αρχών δυτικών χωρών. Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά τους σε ό,τι αφορά τα ονόματα των Γερμανών τζιχαντιστών που περιλαμβάνονται στις λίστες.

Εκτός από ονόματα, στα έγγραφα αναφέρονται επίσης οι διευθύνσεις, τα τηλέφωνα και άλλες πληροφορίες για τα πρόσωπα αυτά, όπως για παράδειγμα η ομάδα αίματός τους, το επώνυμο της μητέρας τους, το όνομα του ανθρώπου που θα πρέπει να ενημερωθεί στην περίπτωση που σκοτωθούν αλλά ακόμη και ο βαθμός κατανόησης της σαρίας, του ισλαμικού νόμου, εκ μέρους τους.

Οι επίδοξοι τζιχαντιστές μπορούσαν επίσης να διευκρινίσουν σε ποιον τομέα του ΙΚ θα ήθελαν να ενταχθούν: κλασικές μάχες, επιθέσεις αυτοκτονίας, πληροφορίες ή διοίκηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας εκφράζει επιφυλάξεις για την αυθεντικότητα των αρχείων

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ εκτίμησε σήμερα ότι θα πρέπει όλοι να είναι «πολύ επιφυλακτικοί» απέναντι στα αρχεία που αποκαλύπτουν τα ονόματα των μελών του Ισλαμικού Κράτους, επισημαίνοντας ότι δεν έχει αποδειχθεί η αυθεντικότητά τους.

«Ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ για πληροφορίες που θα μπορούσαν να μας επιτρέψουν να εξουδετερώσουμε τους τρομοκράτες, όμως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώσπου να επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες», είπε ο Καζνέβ στους δημοσιογράφους.

Γερμανικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν αυτήν την εβδομάδα ότι έχουν στην κατοχή τους έγγραφα που περιλαμβάνουν τα ονόματα πολλών μελών του ΙΚ. Η γερμανική αστυνομία (BKA) έκρινε ότι οι λίστες με τα ονόματα των Γερμανών τζιχαντιστών είναι «πιθανότατα αυθεντικές». Άλλοι ειδικοί ωστόσο αμφισβητούν την αυθεντικότητά τους, επισημαίνοντας ότι περιέχουν πολλά γραμματικά λάθη και περίεργες διατυπώσεις.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή