Μακάβριο εύρημα: Ομαδικός τάφος 350 ατόμων στη Νιγηρία
«Πρέπει να γίνει εκταφή των σορών και οι νιγηριανές αρχές πρέπει τώρα να λάβουν αποφάσεις για την τύχη των ανθρώπων που τελούν υπό κράτηση ανεπίσημα, είτε ασκώντας κατηγορίες σε βάρος τους είτε αφήνοντάς τους ελεύθερους»
Περίπου 350 σοροί είχαν ενταφιαστεί σε έναν ομαδικό τάφο στη βόρεια Νιγηρία μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό και μέλη μιας σιιτικής μειονότητας, κατέθεσε ανώτερος αξιωματούχος στο πλαίσιο της έρευνας για τα βίαια επεισόδια που είχαν ξεσπάσει στα τέλη του 2015.
Οι συγκρούσεις είχαν ξεσπάσει στη Ζαρία, προπύργιο του Ισλαμικού Κινήματος της Νιγηρίας (IMN), όπου ένα οδόφραγμα που είχαν στήσει μέλη του κινήματος ενόψει μιας θρησκευτικής τελετής εμπόδισε τη διέλευση της οχηματοπομπής του αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Νιγηρίας, του Τουκούρ Γιούσουφ Μπουρατάι.
Ο στρατός κατηγόρησε τους οπαδούς του επικεφαλής του IMN, Ιμπραχίμ Ζακζάκι, ότι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον στρατηγό, κάτι που διέψευσε η σιιτική οργάνωση.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, που έκανε λόγο για «πολλές εκατοντάδες» νεκρούς, ανέφερε ότι η αποκάλυψη του αξιωματούχου είναι ένα «σημαντικό βήμα για να οδηγηθούν οι δράστες αυτών των εγκλημάτων» ενώπιον της δικαιοσύνης της Νιγηρίας.
«Θα πρέπει τώρα να αποκλειστούν οι τοποθεσίες όπου βρίσκονται αυτοί οι ομαδικοί τάφοι έως ότου μπορέσει να αρχίσει μια ανεξάρτητη έρευνα», δήλωσε ο Μ. Κ. Ιμπραχίμ, διευθυντής του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νιγηρία.
«Πρέπει να γίνει εκταφή των σορών και οι νιγηριανές αρχές πρέπει τώρα να λάβουν αποφάσεις για την τύχη των ανθρώπων που τελούν υπό κράτηση ανεπίσημα, είτε ασκώντας κατηγορίες σε βάρος τους είτε αφήνοντάς τους ελεύθερους», συνέχισε ο ίδιος.
Ο Μουχάμαντ Ναμάντι Μούσα διευκρίνισε ότι είχε λάβει ένα τηλεφώνημα την 13η Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου του ζητήθηκε να μεταβεί στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης της πολιτείας Καντούνα, όπου διατάχθηκε να πάει στη Ζαρία μαζί με τον αρχηγό της πολιτειακής αστυνομικής διεύθυνσης για να «προσδιοριστεί ο αριθμός των πτωμάτων και ο τρόπος ταφής τους».
Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αχμάντου Μπέλο «καταμετρήσαμε 156 πτώματα», ενώ άλλα 191 είχαν συγκεντρωθεί σε μια στρατιωτική βάση στη Ζαρία, πρόσθεσε. Ανάμεσα στα θύματα «ήταν γυναίκες και παιδιά», σημείωσε ο αξιωματούχος. Τα πτώματα μεταφέρθηκαν με φορτηγά και αποτέθηκαν σε ομαδικούς τάφους, πρόσθεσε.
Ο νιγηριανός στρατός, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων καταστολής της εξέγερσης των σουνιτών ισλαμιστών μαχητών της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, υπεραμύνθηκε της δράσης των δυνάμεών του, σημειώνοντας πως τηρήθηκαν οι κανόνες εμπλοκής τους στη Ζαρία.
Δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα κανένας επίσημος απολογισμός των θυμάτων των επεισοδίων στη Ζαρία. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για «τουλάχιστον 300» νεκρούς και η Διεθνής Αμνηστία για «εκατοντάδες», εκτιμήσεις που ο στρατός θεωρεί «αβάσιμες».