Συρία: Καμία συμφωνία για νέο γύρο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων – Δεκάδες νεκροί
Οι μεγάλες δυνάμεις δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια νέα ημερομηνία για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπολέμων μερών στη Συρία, ενημέρωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ.
«Αναμένεται ακόμα κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε τόσο πολύ, θέλουμε να διατηρήσουμε την ορμή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στάφαν ντε Μιστούρα στους δημοσιογράφους, μιλώντας δίπλα στους υπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν να ενισχύσουν την εκεχειρία σε όλη τη χώρα και να διοχετεύσουν ανθρωπιστική βοήθεια στις πολιορκούμενες περιοχές, περιλαμβανομένων και αεροπορικών ρίψεων, αναφέρει σχετικά το πρακτορείο Reuters.
Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κέρι δήλωσε πως οι συριακές πόλεις που πολιορκούνται από τις κυβερνητικές δυνάμεις θα λάβουν διεθνή διατροφική βοήθεια με αεροπορικές ρίψεις αν ο ΟΗΕ δεν εξασφαλίσει ανθρωπιστική πρόσβαση.
«Από την 1η Ιουνίου, αν ο ΟΗΕ δεν λάβει έγκριση για ανθρωπιστική πρόσβαση σε μία από αυτές τις περιοχές, η Διεθνής Ομάδα Υποστήριξης στη Συρία θα ζητήσει από το Παγκόσμιο Διατροφικό Πρόγραμμα ρίψη προμηθειών από αέρος σε όλες αυτές τις περιοχές που έχουν ανάγκη», υπογράμμισε ο Κέρι.
Από την άλλη, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ ανέφερε πως η Μόσχα δεν «υποστηρίζει» την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
«Δεν υποστηρίζουμε τον Άσαντ, υποστηρίζουμε τη μάχη κατά της τρομοκρατίας (...). Επί του πεδίου, δεν βλέπουμε άλλες πραγματικές και αποτελεσματικές δυνάμεις εκτός από τον συριακό στρατό, παρά τις αδυναμίες του», πρόσθεσε.
Τουλάχιστον 50 νεκροί σε συγκρούσεις αντάρτικων ομάδων
Στο μεταξύ, τουλάχιστον 50 μαχητές σκοτώθηκαν σήμερα (17/5) σε συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες ανταρτών στην Ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι μάχες ξέσπασαν ανάμεσα σε μαχητές της αντάρτικης ομάδας Τζάις αλ-Ισλάμ, που είναι μέλος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HNC) και των αντίπαλων φατριών Φαϊλάκ αλ Ραχμάν και Στρατιά Φουστάτ.
Επιδρομές στο Χαλέπι
«Απέχουμε μακράν σήμερα από τη γραμμή τερματισμού», είχε δηλώσει χθες (16/5) ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, για να συμπληρώσει:
«Ωστόσο αν όλα όσα συμφωνήθηκαν υπό την αιγίδα της ΔΟΣΣ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τεθούν σε ισχύ, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η κατάσταση να μην μείνει όπως είναι».
Επί του πεδίου, η εκεχειρία μεταξύ του καθεστώτος και των ανταρτών που τέθηκε σε ισχύ από τα τέλη Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία των Ρώσων και των Αμερικανών, παραβιάστηκε επανειλημμένα.
Η ένοπλη εξέγερση κατά του καθεστώτος είναι βαθιά διαιρεμένη ανάμεσα σε πολλές οργανώσεις, τζιχαντιστικές, ισλαμιστικές και μετριοπαθών ανταρτών.
Τουλάχιστον τρεις άμαχοι, μεταξύ τους μια γυναίκα και ένα κοριτσάκι, σκοτώθηκαν σε επιδρομή των κυβερνητικών δυνάμεων τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη συνοικία Σουκάρι, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες, εντός της πόλης του Χαλεπίου όπου μια προσωρινή εκεχειρία εξέπνευσε την περασμένη Πέμπτη.
Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, οι βομβαρδισμοί μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών μειώθηκαν σημαντικά, έπειτα από δύο εβδομάδες βίαιων επεισοδίων που προκάλεσαν τον θάνατο 300 ανθρώπων από τις 22 Απριλίου.
Στην επαρχία Ιντλίμπ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχεται από το Μέτωπο αλ Νόσρα, το συριακό σκέλος της Αλ Κάιντα, οκτώ άμαχοι, ανάμεσά τους τέσσερις γυναίκες και τρία παιδιά, σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή Μπντάμα.
Οι σφοδρές μάχες που μαίνονται εδώ και 20 ημέρες μεταξύ αντιπάλων ισλαμιστικών ομάδων για τον έλεγχο ενός προπυργίου της εξέγερσης κοντά στη Δαμασκό, στοίχησαν τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους, ανακοίνωσε την Κυριακή το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Από τον Μάρτιο του 2011 που ξέσπασε η εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ, περισσότεροι από 270.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ εκατομμύρια εκτοπίστηκαν προκαλώντας μείζονα ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή και την Ευρώπη.
Τρεις κύκλοι έμμεσων ενδοσυριακών διαβουλεύσεων έχουν διεξαχθεί από την αρχή της χρονιάς στη Γενεύη, χωρίς να υπάρξει πρόοδος. Ο τελευταίος κύκλος, τον Απρίλιο, διακόπηκε καθώς επαναλήφθηκαν οι εχθροπραξίες στο Χαλέπι.