Βρετανία: Προβάδισμα 3% για το Brexit σε δύο δημοσκοπήσεις
Οι Βρετανοί ψηφοφόροι έχουν αλλάξει στάση και στρέφονται υπέρ του «ναι» στο Brexit ενόψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων ICM, αιφνιδιάζοντας τους επενδυτές και οδηγώντας σε πτώση τη στερλίνα.
Μια τηλεφωνική δημοσκόπηση που διενεργήθκε για λογαριασμό της εφημερίδας Guardian έδειξε ότι το 45% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το 42% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής.
Οι τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις έδιναν μέχρι τώρα σχεδόν όλες τους άνετο προβάδισμα στο στρατόπεδο της "Παραμονής" στην ΕΕ. Μια προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, στις 16 Μαΐου, έδειξε ότι η "Παραμονή" προηγείτο της "Εξόδου" με διαφορά οκτώ μονάδων.
Η ICM επισήμανε ότι η σημερινή δημοσκόπηση είναι η πρώτη τηλεφωνική που διεξάγει η εταιρεία και δίνει προβάδισμα στους υποστηρικτές του Brexit.
Σε άλλη δημοσκόπηση, που έγινε μέσω του διαδικτύου από την ίδια εταιρεία, δείχνει ότι η "Αποχώρηση" προηγείται με 47% έναντι 44% της παραμονής.
Η στερλίνα έπεσε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης, χάνοντας περίπου ένα σεντ έναντι του δολαρίου.
Οι δύο δημοσκοπήσεις διενεργήθηκαν το τριήμερο 27-29 Μαΐου. Στην τηλεφωνική συμμετείχαν 1.004 ψηφοφόροι ηλικίας άνω των 18 ετών και στη διαδικτυακή 2.052.
Το ενδεχόμενο ενός Brexit ανησυχεί την ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα
Με το δημοψήφισμα για τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση να απέχει μόλις πέντε εβδομάδες, η νέα διεθνής έρευνα IBR της Grant Thornton αποκαλύπτει ότι η ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα φοβάται τον αντίκτυπο ενός ενδεχόμενου Brexit στην οικονομία της Ευρώπης.
Το κλίμα μεταξύ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων παραμένει ανθεκτικό, ενόψει των οικονομικών πιέσεων, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα σημαντικό γεγονός, όπως το Brexit ή η επιδείνωση της μεταναστευτικής κρίσης, θα μπορούσε να θέσει την ανθεκτικότητα σε δοκιμασία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.
Σύμφωνα με αυτήν, οι ελληνικές επιχειρήσεις ανέφεραν το χαμηλό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης (28%) και την υψηλή ανεργία (26%) ως τις κυριότερες απειλές για τη σταθερότητα της οικονομίας στην ΕΕ. Επιπλέον, χαρακτηριστική είναι η δυσχέρεια, όπως αναφέρει η έρευνα, που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες επιχειρηματίες στη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους, με το 60% των ερωτηθέντων να αναφέρει ότι η πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης έγινε ακόμα πιο δύσκολη κατά τους 12 τελευταίους μήνες.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των Ελλήνων επιχειρηματιών όσον αφορά στον αντίκτυπο που θα είχε ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το ποσοστό των Ελλήνων ερωτηθέντων που θεωρούν ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ΕΕ θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της ευρωζώνης ανήλθε στο 58%, ποσοστό μεγαλύτερο από το μέσο όρο των επιχειρηματιών της ευρωζώνης (55%) και μικρότερο από εκείνο των Γερμανών ομολόγων τους (66%).
Τέλος, η πλειοψηφία των Ελλήνων επιχειρηματιών (38%) συμφωνεί με εκείνους της ευρωζώνης (33%), θεωρώντας πως η πολιτική επενδύσεων της ΕΕ θα έπρεπε να επικεντρωθεί στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αδιαφορεί πλήρως για τις επικρίσεις που δέχεται λόγω των δηλώσεών του για το Brexit
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «αδιαφορεί πλήρως» για τις επικρίσεις που δέχεται λόγω των προειδοποιήσεών του στους υποστηρικτές της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Κάθε φορά που κάνω δηλώσεις αναφορικά με τις αντιπαραθέσεις που ξεσπούν στο εσωτερικό μιας χώρας, μου λένε ότι δεν πρέπει να το κάνω αυτό και κάθε φορά που δεν κάνω δηλώσεις σχετικά με τα σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα όταν εκείνα αποκτούν εθνικό χαρακτήρα, μου ασκούν κριτική διότι δεν λέω τίποτα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Κομισιόν.
«Για να πω την αλήθεια, αδιαφορώ πλήρως» είπε ο Γιούνκερ ενώπιον της γαλλικής Ένωσης Προεδρικού Τύπου (APP) στο Παρίσι, την ένωση των δημοσιογράφων που είναι διαπιστευμένοι στην προεδρία της Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζεται ότι σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στη γαλλική εφημερίδα Le Monde την 20ή Μαΐου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε προειδοποιήσει τους υποστηρικτές του Brexit ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τη ζωή δύσκολη στη Βρετανία εάν εκείνη «την εγκαταλείψει».
«Αυτό αντικατοπτρίζει όχι μόνο την θέση της Επιτροπής αλλά και άλλων κυβερνήσεων» υπογράμμισε σήμερα.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε την πολυπλοκότητα του διακυβεύματος στο οποίο θα πρέπει να ανταπεξέλθει το Λονδίνο στην περίπτωση ενός Brexit, που θα ξεπερνά τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για ένα διάστημα δύο ετών σχετικά με τους «τρόπους αποχώρησης» από την Ένωση.
«Έπειτα από τα δύο αυτά έτη, θα διαπραγματευτούμε τις σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ από μηδενική βάση. Τα πάντα πρέπει να επανεξεταστούν και επαναδιαπραγματευτούν, όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά (και σε σχέση) με τη Βρετανία απέναντι προς τον υπόλοιπο πλανήτη καθώς οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες (τουλάχιστον 52) συνάφθηκαν στο όνομα της Ευρώπης» τόνισε.
Ο επικεφαλής της Κομισιόν επιπλέον δεν έκρυψε, επίσης, το «μεγάλο του προβληματισμό» για την ιδέα «να ξεκινήσει μια διαδικασία αναθεώρησης των (ευρωπαϊκών) συνθηκών» στην περίπτωση ενός Brexit.
«Θα ήταν καλύτερο να εφαρμόσουμε καταρχάς» τις υπάρχουσες συνθήκες, εξήγησε και προειδοποίησε εναντίον «ενός απερίσκεπτου ακτιβισμού» ακόμα κι αν η «προσωπική του ιδιοσυγκρασία» τον οδηγήσει σύντομα «να ξεκινήσει μια τεράστια εκστρατεία με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».
Στάινμαϊερ: Μία έξοδος της Βρετανίας από την Ένωση θα δημιουργήσει αρνητική δυναμική για την υπόλοιπη Ευρώπη
Μία ψήφος υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει «μία αρνητική δυναμική» μεταξύ των χωρών μελών του ευρωπαϊκού μπλοκ, δήλωσε, από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.
«Θέλω η Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ότι υπάρχουν θετικοί λόγοι για την παραμονή της Βρετανίας», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στους Βρετανούς να αποφασίσουν.
«Απλώς είμαι βέβαιος ότι εάν η Βρετανία αποφασίσει να φύγει. αυτό θα δημιουργήσει μία αρνητική δυναμική για την υπόλοιπη Ευρώπη», προειδοποίησε.