«Ρωσική προπαγάνδα» οι καταγγελίες πως η Άγκυρα στέλνει όπλα στο ΙΚ
Οι κατηγορίες ότι η Τουρκία στέλνει όπλα σε περιοχές που ελέγχει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Συρίας είναι «ψευδείς» και «ρωσική προπαγάνδα», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η κατάσταση στο Χαλέπι της Συρίας είναι πηγή έντονης ανησυχίας για την Άγκυρα, επισήμανε ο Ιμπραήμ Καλίν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην τουρκική πρωτεύουσα, εκτιμώντας πως μια ενδεχόμενη σφαγή εκεί μπορεί να αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να κινηθούν προς την Τουρκία.
Ο Καλίν προειδοποίησε εξάλλου ότι η συριακή κουρδική οργάνωση Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) δεν πρέπει να μπει στην πόλη Μάνμπιζ, κρίνοντας πως αυτό θα ενέτεινε τις εθνοτικές εντάσεις.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας επέρριψε στην αυτονομιστική οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) την ευθύνη για την έκρηξη βόμβας χθες στην Κωνσταντινούπολη η οποία στοίχισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους.
Όλες οι πρώτες ενδείξεις κατατείνουν στο ότι την επίθεση, με τη χρήση ενός αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά, διέπραξε το PKK, ανέφερε ο Ιμπραήμ Καλίν.
Άλλη μια έκρηξη αυτοκινήτου-βόμβας, την ευθύνη για την οποία οι τουρκικές αρχές επιρρίπτουν στους Κούρδους αντάρτες, έπληξε σήμερα αστυνομικό τμήμα στη νοτιοανατολική Τουρκία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 30 και πλέον.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας επανέλαβε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι η Άγκυρα αναμένει να υπάρξει εντός ημερών θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου (βίζες) που οφείλουν μέχρι σήμερα να εξασφαλίζουν οι Τούρκοι που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε κράτη του Χώρου Σένγκεν.
Ταυτόχρονα, ο Καλίν είπε πως τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να ζητούν από την Άγκυρα να λάβει μέτρα που θα περιόριζαν τις δυνατότητές της όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Η πρόνοια για τις βίζες στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήψαν η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της κρίσης των μεταναστών και των προσφύγων καθυστερεί να τεθεί σε εφαρμογή, λόγω της συνεχιζόμενης διαφωνίας σχετικά με την τουρκική αντιτρομοκρατική νομοθεσία, που για πολλούς στην ΕΕ είναι υπερβολικά ευρεία. Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει ότι η νομοθεσία αυτή είναι απαραίτητη διότι καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλές απειλές για την τουρκική εθνική ασφάλεια.