Επικίνδυνο να ζεις στο Ιράκ

Το Ιράκ είναι λιγότερο ασφαλές απ' ότι πριν ένα χρόνο, ενώ η κατάσταση ασφαλείας έχει χειροτερέψει πέντε μήνες πριν την ολοκλήρωση της απόσυρσης των...
1'

Το Ιράκ είναι λιγότερο ασφαλές απ' ότι πριν ένα χρόνο, ενώ η κατάσταση ασφαλείας έχει χειροτερέψει πέντε μήνες πριν την ολοκλήρωση της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, όπως δήλωσε χθες ο αμερικανός επιθεωρητής υπεύθυνος για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.


Ο Ιούνιος ήταν ο πιο αιματηρός μήνας για τους αμερικανούς στρατιώτες από τον Απρίλιο του 2009, ενώ την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου σημειώθηκαν στη χώρα οι περισσότερες δολοφονίες ανώτερων ιρακινών αξιωματούχων , υπογράμμισε ο Μπόουεν.


Επιπλέον τους τελευταίους 14 μήνες σημειώνεται "μία αύξηση του αριθμού των ρουκετών που είχαν στόχο τη διεθνή ζώνη και τη ζώνη γύρω από την αμερικανική πρεσβεία", σύμφωνα πάντα με τον Μπόουεν.


Αυτή η έκθεση δημοσιεύεται λίγους μήνες πριν την οριστική αποχώρηση των 47.000 αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στο Ιράκ.


Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ Τζέφρι Μπιουκάναν δήλωσε ότι τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων μηνών, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ιουνίου (που κάνουν λόγο για 15 επιθέσεις ημερησίως κατά μέσο όρο) αντιστοιχούν "στο μέσο όρο του 2010, δηλαδή πρόκειται για μείωση 90% από το απόγειο των βίαιων επεισοδίων". Εξάλλου για τον Ιούλιο του 2011 ο ημερήσιος μέσος όρος επιθέσεων έπεσε στις 13, πρόσθεσε.