Bloomberg: Ήττα του τουρκικού στρατού από τον Ερντογάν

Πρώτο θέμα στα διεθνή πρακτορεία έγινε και η Τουρκία μετά την πρωτοφανή παραίτηση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας που προκάλεσε κρίση...
1'

Πρώτο θέμα στα διεθνή πρακτορεία έγινε και η Τουρκία μετά την πρωτοφανή παραίτηση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας που προκάλεσε κρίση μεταξύ της κυβέρνησης και του τουρκικού κοσμικού στρατού.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg σε ρεπορτάζ με θέμα Erdogan Deals Turkey’s Secularist Army Worst Defeat Yet in Power Struggle, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε συνάντηση με τους επικεφαλής του στρατού στην Άγκυρα, προκειμένου να αποφασίσει για τις προαγωγές στα υψηλότερα πόστα.

«Το ζήτημα του ποιος κυβερνά την Τουρκία έχει κερδηθεί, και έχει κερδηθεί από τους πολίτες. Πρόκειται για την αναδιάταξη του τουρκικού στρατού για μια νέα εποχή», σχολιάζει σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Bloomberg ο Soli Ozel, καθηγητής διεθνών σχέσεων και πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης.

Η κυβέρνηση Ερντογάν που επανεξελέγη τον Ιούνιο είχε υποσχεθεί στο στρατό να αλλάξει το σύνταγμα, που ίσχυε μετά από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980.

Όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση από την ώρα που ανέλαβε ο Erdogan, υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο συγκεντρωτισμού και μονοπώλησης της εξουσίας.

«Αυξάνει τις υποψίες ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τον πολιτικό έλεγχο, ότι αυτό για το οποίο ενδιαφέρεται είναι να απομακρύνει οποιονδήποτε της αντιτίθεται», σχολιάζει η Emine Ulker Tarhan, αντιπρόεδρος του κύριου αντιπολιτευτικού κόμματος, του Ρεπουμπλικανικού.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr