Brexit: Έρχονται τα «πάνω κάτω» για φοιτητές και εργαζόμενους στην Μεγάλη Βρετανία

Τα «πάνω κάτω» φέρνει το Brexit για τους Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους στην Μεγάλη Βρετανία. Παρόλα αυτά όμως οι αλλαγές δεν πρόκειται να είναι άμεσες αλλά θα εφαρμοστούν σταδιακά τα επόμενα δυο χρόνια, ενώ φοιτητές που έχουν γίνει δεκτοί για την επόμενη χρονιά σε πανεπιστήμια της Βρετανίας, δεν κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με αυξημένα δίδακτρα.

Brexit: Έρχονται τα «πάνω κάτω» για φοιτητές και εργαζόμενους στην Μεγάλη Βρετανία
3'

Μέχρι και σήμερα τόσο οι Έλληνες φοιτητές όσο και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες της ΕΕ, χαρακτηρίζονται "home students" και χρεώνονται το ίδιο με τους Βρετανούς πολίτες ενώ έχουν και πρόσβαση στα φοιτητικά δάνεια.

Την ίδια ώρα, οι υπόλοιποι ξένοι φοιτητές, οι "international students" όπως αποκαλούνται, καλούνται να πληρώσουν πολύ υψηλότερα δίδακτρα.

Για τους "home students" τα δίδακτρα κατά προσέγγιση αγγίζουν τις 11.500 ευρώ ετησίως ενώ για τους "international students", το ποσό αυξάνεται κατά περίπου 6.000 ευρώ.

Οι Έλληνες φοιτητές αποτελούσαν έως το 2015 την πέμπτη πολυπληθέστερη ομάδα αλλοδαπών σπουδαστών στα ανώτατα ιδρύματα της Βρετανίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ακαδημαϊκό έτος 2014-15, στα βρετανικά πανεπιστήμια εγγράφηκαν 10.130 Έλληνες φοιτητές. Οι Έλληνες σπουδαστές υπολογίζεται κατά προσέγγιση ότι φτάνουν τις 35.000.

Πλέον, μετά το Brexit, οι φοιτητές θα δουν τα δίδακτρά τους να αυξάνονται σε ποσοστό που μπορεί ν’ αγγίξει και το 40% ενώ αναμένεται να αποκλειστούν από τα φοιτητικά δάνεια, τα οποία συμβάλουν τα μέγιστα στην ικανότητά τους να ανταπεξέλθουν οικονομικά και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε μια χώρα με υψηλό κόστος ζωής.

Οι φοιτητές που σπουδάζουν ήδη ή που έχουν γίνει δεκτοί για την επόμενη χρονιά σε πανεπιστήμια της Βρετανίας, δεν κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με αυξημένα δίδακτρα, ενώ ταυτόχρονα υπολογίζεται ότι τα δίδακτρα θα μείνουν στα ίδια επίπεδα για τα επόμενα δυο χρόνια μέχρι την οριστική έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Πάντως, καθώς οι φοιτητές αποτελούν μια σημαντική πηγή εσόδων για το βρετανικό κράτος, είναι προφανές ότι θα κάνει ότι μπορεί για να μην το χάσει, «στέλνοντας» με όλες αυτές τις αλλαγές, τους φοιτητές σε άλλα ευρωπαϊκά ή και αμερικανικά πανεπιστήμια.

Τι θα συμβεί με τους Έλληνες εργαζόμενους

Ακόμα πιο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το τι θα πρέπει να περιμένουν όσοι Έλληνες εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το Brexit μπορεί να τους μετατρέψει τους ξένους, σε εργαζόμενους β’ κατηγορίας, να χρειάζονται δηλαδή αυστηρά προαπαιτούμενα για να συνεχίσουν να εργάζονται εκεί, όπως μορφωτικό επίπεδο, αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, πιθανά να τους ζητείται κάποιου είδους βίζα εργασίας καθώς και σκληρές γραφειοκρατικές διαδικασίες έως ότου λάβουν την τελική αδειοδότηση για εργασία στη Βρετανία.

Πιθανά επίσης, θα έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε παροχές του κοινωνικού κράτους, όπως τα επιδόματα αλλά και λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας, σε σχέση με τους Βρετανούς. Όπως αναφέρει εκτίμηση του Ιδρύματος Κοινωνικής Αγοράς (SocialMarketFoundation), το 88% των ξένων που απασχολούνται σήμερα στη χώρα, δεν θα πληροί τα κριτήρια για μια άδεια εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στη Βρετανία φτάνουν το 1,6 εκατομμύριο, με τους Έλληνες να είναι 52.000, σύμφωνα με την καταμέτρηση έως το τέλος του 2014 και χωρίς να προσθέσουμε σε αυτούς, τον μεγάλο αριθμό που έφυγε από τη χώρα μας το 2015.

Καθώς ήδη από τις 20/2 μετά και τη συμφωνία ΕΕ – Βρετανίας, οι συνθήκες είναι λιγότερο ευνοϊκές για τους νέους μετανάστες από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (δεν λαμβάνουν πλέον τρίμηνο επίδομα ανεργίας έως ότου βρουν δουλειά και αν δεν έχουν βρει εντός εξαμήνου πρέπει να φύγουν από τη χώρα) τα πράγματα μετά το Brexit θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα.

Διαβάστεεδώόλες τις εξελίξεις για το Brexit

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή