Brexit: Υπόσχεση Όσμπορν για μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 15%
Ως στόχο, τη μείωση του συντελεστή φορολογίας εταιρικών κερδών στο 15%, έθεσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, σε μία προσπάθεια να συνεχίσουν οι επιχειρήσεις να επενδύουν στη Βρετανία, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται συνέντευξη του Όσμπορν στην εφημερίδα Financial Times, ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ, ο οποίος πραγματοποίησε εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, δήλωσε ότι αποδέχεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου και θέλει να περιορίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του.
Σημειώνεται ότι ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων είναι 20% σήμερα στη Βρετανία, ενώ προβλεπόταν να μειωθεί στο 17% το 2020. Η πρόταση του Όσμπορν θα οδηγούσε το συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων πιο κοντά στο 12,5% που επιβάλλει η Ιρλανδία, προκαλώντας την οργή της Γερμανίας και άλλων χωρών. Ο μέσος εταιρικός φορολογικός συντελεστής της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών ανερχόταν στο 28,7% το 2015, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης…
«Η σχεδιαζόμενη μείωση του φορολογικού συντελεστή δείχνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Βρετανία μετά το δημοψήφισμα», σημειώνει ακόμα το δημοσίευμα του Bloomberg. Στο μεταξύ, η στερλίνα έχει χάσει το 11% της αξίας της μετά το δημοψήφισμα, άλλες χώρες της ΕΕ συνωστίζονται να πάρουν δουλειές από το Σίτι του Λονδίνου και η Βρετανία διακατέχεται από πλήρη πολιτική αβεβαιότητα, εν μέσω μίας σκληρής μάχης για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον και αναταραχής στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα. Η συμμετοχή του Όσμπορν στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο δεν είναι, επίσης, καθόλου βέβαιη.
«Πρέπει τώρα να είμαστε μέρος της ύψιστης προσπάθειας (που πρέπει να καταβληθεί) για να μπορέσει αυτό (το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος) να είναι λειτουργικό για τους Βρετανούς», δήλωσε ο Όσμπορν στη συνέντευξη, ενώ σημείωσε ότι εμμένει στις προειδοποιήσεις που είχε κάνει για τις πιθανές επιπτώσεις του Brexit - «μεταξύ των οποίων και μία ύφεση».
Πριν το δημοψήφισμα, ο Όσμπορν είχε προειδοποιήσει ότι μία ψήφος υπέρ του Brexit θα τον οδηγούσε να ανακοινώσει έναν προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης, με μειώσεις δαπανών και αυξήσεις φόρων. Αυτό έχει αποσυρθεί επί του παρόντος, αν και η θέση του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι μία υποβάθμιση των προβλέψεων στο τέλος του έτους θα σημάνει την επαναφορά του θέματος στην ατζέντα. Ο Όσμπορν έχει αποσύρει, επίσης, τον στόχο για επίτευξη πλεονάσματος στον βρετανικό προϋπολογισμό το 2020, δηλώνοντας ότι οι πιθανές επιπτώσεις του Brexit στην οικονομία τον καθιστούν αδύνατο.
Στη συνέντευξη στους Financial Times, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε επίσης όποιον διαδεχθεί τον Κάμερον στην πρωθυπουργία να επιδιώξει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ, αν και παραδέχθηκε ότι η πίεση περιορισμού της μετανάστευσης (στη Βρετανία) μπορεί να καταστήσει αυτό αδύνατο.
Ο Όσμπορν δήλωσε, επίσης, ότι ο διάδοχος του Κάμερον πρέπει να διατηρήσει τη δέσμευση της κυβέρνησης για επίμαχα σχέδια για τις μεταφορές, όπως η σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας από το Λονδίνο στη Βόρεια Αγγλία και ένα νέο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Και τα δύο αυτά προγράμματα μπορεί να κινδυνεύσουν, καθώς η μελλοντική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι αβέβαιη.