Νέα τραγωδία στην Ιταλία: Τέσσερις πρόσφυγες νεκροί σε ναυάγιο - Άλλοι 400 διασώθηκαν
Ανθρωπιστική οργάνωση ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέσυρε τις σορούς 4 μεταναστών και διέσωσε περίπου 400 επιζώντες από ένα υπερφορτωμένο ξύλινο σκάφος στη Μεσόγειο μεταξύ της Ιταλίας και της Λιβύης.
Οι 4 νεκροί βρέθηκαν κάτω από το κατάστρωμα και είχαν χάσει τη ζωή τους από ασφυξία, διευκρίνισε η οργάνωση που έχει έδρα στη Μάλτα Migrant Offshore Aid Station (MOAS) στο Twitter.
H Emergency, μια άλλη ανθρωπιστική οργάνωση, παρέχει φροντίδες σε άλλον έναν άνθρωπο που βρέθηκε στο ίδιο σκάφος σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την MOAS.
Εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής, με την οποία οφείλουν να επικοινωνούν οι οργανώσεις όταν προβαίνουν σε επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα, ανακοίνωσε ότι περίπου 500 άνθρωποι διασώθηκαν σε τρεις αποστολές διάσωσης που έγιναν χθες, όλες σε απόσταση περίπου 32 χιλιομέτρων από την ακτή της Λιβύης.
Ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον αριθμό των νεκρών, δήλωσε παράλληλα ότι πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχει σπεύσει για τη διάσωση των μεταναστών που επιβαίνουν σε ένα φουσκωτό.
Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο, μια τρίτη αποστολή, που αφορά ένα μικρό σκάφος το οποίο μεταφέρει περίπου 20 επιβαίνοντες, βρίσκεται σε εξέλιξη.
Την ίδια ώρα η Frontex ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη έχει μειωθεί από τον Απρίλιο μετά τη συμφωνία που συνήψε η ΕΕ με την Τουρκία για να διακοπεί η εισροή προσφύγων από το Αιγαίο, ενώ επισήμανε ότι η Ιταλία έχει γίνει η νέα πρώτη γραμμή εισόδου των προσφύγων, οι οποίοι αναχωρούν κυρίως από τη Λιβύη.
«Τους πρώτους έξι μήνες του 2016 καταγράφηκαν 360.000 παράνομες είσοδοι στην ΕΕ, το οποίο είναι υψηλότερο από αυτό που είχαμε δει πέρυσι, αλλά η εισροή μειώνεται από τον Απρίλιο», δήλωσε ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίτσε Λετζέρι στον ραδιοσταθμό Europe 1.
Ο Λετζέρι σημείωσε ότι η Ιταλία έχει ξεπεράσει την Ελλάδα ως πρώτο σημείο εισόδου και ότι οι περισσότεροι μετανάστες αναχωρούν τώρα για την Ευρώπη από τη Λιβύη. Περίπου 750 φτάνουν στην Ιταλία καθημερινά σε σύγκριση με περίπου 50 στην Ελλάδα.
«Επομένως η νέα πρώτη γραμμή είναι η Ιταλία», σημείωσε ο Λετζέρι.
Ο Λετζέρι, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές ενόψει συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει αργότερα σήμερα όσον αφορά τα σχέδια για το μέλλον της υπηρεσίας αυτής της ΕΕ, πρόσθεσε εξάλλου ότι οι περισσότεροι από αυτούς που φτάνουν στην Ιταλία προέρχονται από την υποσαχάρεια Αφρική.
Η ΕΕ ετοιμάζεται να μετονομάσει την Frontex σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, προβαίνοντας στον διπλασιασμό του προσωπικού της και της χρηματοδότησής της σε ύψος 322 εκατομμυρίων ευρώ ως το 2020.