Μην πετάτε το περιτύλιγμα, φάτε το!
Πάνω στη δημιουργία, μιας φαγώσιμης μορφής περιτυλίγματος που ελπίζουν ότι θα διατηρεί τα τρόφιμα πιο αποτελεσματικά από τις πλαστικές συσκευασίες, βοηθώντας έτσι να περιοριστούν τόσο η σπατάλη τροφίμων, όσο και ο όγκος των πλαστικών απορριμμάτων, εργάζονται Αμερικανοί επιστήμονες.
Οι βρώσιμες μεμβράνες περιτυλίγματος φτιάχνονται από καζεΐνη, μια πρωτεΐνη του γάλακτος, ανέφεραν οι επιστήμονες του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ σε ένα συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών.
Το περιτύλιγμα αυτό, προς το παρόν, δεν έχει ιδιαίτερη γεύση, όμως θα μπορούσαν να προστεθούν στη μεμβράνη διάφορες αρωματικές ύλες, αλλά και βιταμίνες, προβιοτικά και άλλα στοιχεία για να την κάνουν πιο θρεπτική και νόστιμη.
Η μεμβράνη μοιάζει πολύ με το πλαστικό περιτύλιγμα, αλλά προστατεύει τα τρόφιμα από την επαφή τους με το οξυγόνο κατά 500 φορές περισσότερο, ενώ ταυτόχρονα είναι και βιοαποδομήσιμη, ανέφεραν οι επιστήμονες στο συνέδριο που διεξάγεται στην Πενσιλβάνια.
«Οι μεμβράνες με βάση την πρωτεΐνη παρεμποδίζουν άριστα το οξυγόνο και βοηθούν στην πρόληψη της αλλοίωσης των τροφίμων. Αν χρησιμοποιηθούν στις συσκευασίες θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη σπατάλη τροφίμων κατά τη διαδικασία διανομής τους», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Πέγκι Τομάζουλα.
Το 30-40% του φαγητού που παράγεται σε όλον τον κόσμο δεν φτάνει ποτέ στο τραπέζι επειδή χαλάει κάποια στιγμή είτε μετά τη συγκομιδή ή κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του, είτε επειδή το πετούν στα σκουπίδια τα καταστήματα ή οι καταναλωτές. Την ίδια στιγμή, περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν για ύπνο κάθε βράδυ με άδειο το στομάχι, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
Ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων στο μισό μέχρι το 2030 είχε περιληφθεί στους στόχους για την παγκόσμια ανάπτυξη που υιοθετήθηκαν από τη διεθνή κοινότητα το 2015.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες επιδιώκουν ταυτόχρονα να μειώσουν την ποσότητα των πλαστικών απορριμμάτων.
«Αυτήν την περίοδο εξετάζουμε τις εφαρμογές της βρώσιμης μεμβράνης. Για παράδειγμα, στις μερίδες τυριού χρησιμοποιείται μεγάλη ποσότητα πλαστικού περιτυλίγματος, θα θέλαμε να το αλλάξουμε αυτό», ανέφερε η Λετίσια Μπονέιλι.
Σε κάθε περίπτωση, οι μερίδες τυριού θα πρέπει και πάλι να περικλείονται σε ένα μεγαλύτερο πλαστικό ή χάρτινο κουτί όταν αποθηκεύονται στα ράφια των καταστημάτων, για να μην βρομίζουν και να μην παίρνουν υγρασία.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στην αγορά κυκλοφορούν ήδη βρώσιμες συσκευασίες από άμυλο που όμως είναι σχετικά πορώδεις, ενώ δεν αποτρέπουν τόσο αποτελεσματικά την επαφή των τροφίμων με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.
Η Μπονέιλι υπογράμμισε ότι ελπίζει τα περιτυλίγματα καζεΐνης να κυκλοφορήσουν στην αγορά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια…