Βέλγιο: Προσπάθειες για έξοδο από την πολιτική κρίση

Έπειτα από περισσότερο από ένα χρόνο πολιτικού αδιεξόδου, οι διαπραγματεύσεις επανελήφθησαν σήμερα Τρίτη στο Βέλγιο για να βγει η χώρα από την πολιτική...
1'

Έπειτα από περισσότερο από ένα χρόνο πολιτικού αδιεξόδου, οι διαπραγματεύσεις επανελήφθησαν σήμερα Τρίτη στο Βέλγιο για να βγει η χώρα από την πολιτική κρίση, η οποία συνεχίζεται θέτοντας σε δοκιμασία την ενότητα της χώρας.


Ο γαλλόφωνος σοσιαλιστής ηγέτης Έλιο ντι Ρούπο, στον οποίο έχει ανατεθεί ο σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης, άρχισε σήμερα Τρίτη συναντώντας τον νυν πρωθυπουργό Ιβ Λετέρμ, ο οποίος διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2010, για να συζητήσουν τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.


Το Βέλγιο είναι βυθισμένο σε μια πολιτική κρίση που διαρκεί εδώ και 429 ημέρες, εξαιτίας της αδυναμίας φλαμανδικών και γαλλόφωνων κομμάτων να συνεννοηθούν σε θέματα που συνδέονται με το μέλλον της συγκατοίκησης των δύο κοινοτήτων, κυρίως γύρω από τις Βρυξέλλες.


Μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Έλιο ντι Ρούπο πρόκειται να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τους προέδρους των οκτώ φλαμανδικών και γαλλόφωνων κομμάτων, οι οποίοι είχαν αποδεχθεί λίγο πριν από τις θερινές διακοπές να διαπραγματευθούν χωρίς τον πρώτο πολιτικό σχηματισμό της Φλάνδρας, το αυτονομιστικό κίνημα N-VA που βγήκε νικητής από τις τελευταίες εκλογές και έχει απορρίψει ως τώρα όλους τους συμβιβασμούς που έχουν συζητηθεί.