Διαπραγματεύσεις και ένταση στη Λιβύη

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους των αντικαθεστωτικών και του λιβυκού καθεστώτος και σήμερα στην Τζέρμπα της Τυνησίας, παρουσία...
2'

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους των αντικαθεστωτικών και του λιβυκού καθεστώτος και σήμερα στην Τζέρμπα της Τυνησίας, παρουσία απεσταλμένων της Βενεζουέλας, δήλωσε δημοσιογράφος του τυνησιακού ραδιοφωνικού σταθμού Mosaique FM που βρίσκεται εκεί.


Στις συνομιλίες μετέχουν δύο μέλη του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, πολιτικό όργανο των Λιβύων αντικαθεστωτικών, και δύο εκπρόσωποι του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, εκ των οποίων ο ένας είναι υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δημοσιογράφος Χαμπίμπ Μισάουϊ, ο οποίος επικαλέστηκε πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.


Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόντες είναι επίσης απεσταλμένοι του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Από το Παρίσι εκπρόσωπος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου διέψευσε τη διεξαγωγή οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και αξιωματούχους του λιβυκού καθεστώτος, σημειώνοντας ότι στην Τζέρμπα δεν βρίσκεται κανένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων.


Οι συνομιλίες αυτές, οι οποίες άρχισαν την Κυριακή, σύμφωνα με τον Μισάουϊ, διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών σε ξενοδοχείο της Τζέρμπα υπό αυστηρή αστυνομική επίβλεψη και ενδέχεται να μεταφερθούν στην Τύνιδα εντός της ημέρας.


Παράλληλα, σύμφωνα με αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο, οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι έριξαν την Κυριακή για πρώτη φορά στη διάρκεια του εμφυλίου στη χώρα έναν πύραυλο Scud, καθώς η προέλαση των εξεγερμένων έχει οδηγήσει στην απομόνωση του Λίβυου ηγέτη στη λιβυκή πρωτεύουσα. Οι αντικαθεστωτικοί κατέλαβαν δύο στρατηγικής σημασίας πόλεις κοντά στην Τρίπολη τις τελευταίες δύο ημέρες, αποκόπτοντας την πόλη από τις γραμμές ανεφοδιασμού της και αφήνοντας τον λίβυο ηγέτη με έναν περιορισμένο αριθμό επιλογών αν παραμείνει στην εξουσία.


Έπειτα από αυτό οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη εξαπέλυσαν αντεπίθεση στη μία από αυτές τις πόλεις, τη Ζαουίγια, η οποία βρίσκεται δυτικά της Τρίπολης. Ανταποκριτής του Reuters που βρίσκεται εκεί δήλωσε ότι άκουσε να πέφτουν τέσσερις ρωσικές ρουκέτες Grad στην πόλη αυτή σήμερα.