Συρία: Παράταση της εκεχειρίας στο Χαλέπι ζητά ο Ολάντ
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του ανταρτοκρατούμενου Χαλεπιού, Μπρίτα Χάγκι Χάσαν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ολάντ, είπε ότι η Ευρώπη έχει πει πολλά για τη σωτηρία της πόλης αλλά στην πράξη έχει κάνει ελάχιστα - Τρίωρη παράταση στην αυριανή εκεχειρία.
Η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για τις ενέργειές της στη Συρία παραμένει μια επιλογή, όμως οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναμένεται να λάβουν καμία απόφαση στη σύνοδο κορυφής, όπως ανέφερε ένας υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε πως δεν θα ληφθούν αποφάσεις για τη Ρωσία στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο. «Αυτό σημαίνει ότι καμία επιλογή δεν αποσύρεται από το τραπέζι. Οι κυρώσεις είναι μία από τις επιλογές. Αναμένουμε ότι θα παραμείνουν στο τραπέζι μετά τη σύνοδο», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός στο ανατολικό Χαλέπι, στις συζητήσεις που θα έχει απόψε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
«Την ώρα που μιλάμε, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί. Είναι αλήθεια ότι ανακοινώθηκε μια εκεχειρία και έχουν περάσει 24 ώρες. Θα κάνω τα πάντα απόψε, σε συνεργασία με την καγκελάριο Μέρκελ, ώστε να παραταθεί η εκεχειρία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος αφού συναντήθηκε με εκπροσώπους των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών του Χαλεπιού.
Ο Ολάντ, που την περασμένη εβδομάδα αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Πούτιν στο Παρίσι παρά μόνο αν θα περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα των συζητήσεων και η Συρία, θα συναντηθεί απόψε με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Γερμανίας για να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας. Συμφώνησαν όμως να εξετάσουν ξεχωριστά και την κατάσταση στη Συρία.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του ανταρτοκρατούμενου Χαλεπιού, Μπρίτα Χάγκι Χάσαν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ολάντ, είπε ότι η Ευρώπη έχει πει πολλά για τη σωτηρία της πόλης αλλά στην πράξη έχει κάνει ελάχιστα.
Η Μόσχα υπέβαλε σχέδιο απόφασης για το Χαλέπι στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Η Ρωσία καλεί τις χώρες που ασκούν επιρροή σε ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης να εντείνουν τις προσπάθειές τους να διαχωριστούν οι μετριοπαθείς δυνάμεις από τους τρομοκράτες στο Χαλέπι, σε ένα προσχέδιο απόφασης που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες Τρίτη.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι το προσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το 15μελές Συμβούλιο, ζητάει επίσης από όλες τις πλευρές να εμποδίσουν υλική και χρηματική βοήθεια να φτάσει σε ομάδες τις οποίες το ΣΑ έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατικές.
«Πιστεύουμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις χώρες μέλη που ασκούν επιρροή στις ομάδες της αντιπολίτευσης στο ανατολικό Χαλέπι και πέρα από αυτό να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να διαχωριστούν όλες οι δυνάμεις της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τους τρομοκράτες, όπως αυτοί έχουν οριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Έχουμε προετοιμάσει ένα προσχέδιο απόφασης και ελπίζουμε ότι θα εγκριθεί από τα μέλη του Συμβουλίου», ανέφερε ο Τσούρκιν.
Αυτό το προσχέδιο απόφασης είναι το τελευταίο σε μια σειρά διπλωματικών ελιγμών με στόχο να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα η Μόσχα άσκησε βέτο σε ένα προσχέδιο απόφασης που είχε υποβάλει η Γαλλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο ζητούσε την άμεση διακοπή των βομβαρδισμών από τη συριακή κυβέρνηση και τη Ρωσία εναντίον των συνοικιών στο ανατολικό Χαλέπι που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Πάντως, κάποιοι διπλωμάτες, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν ότι είναι μάλλον απίθανο να υποστηρίξουν την πρόταση της Ρωσίας.
Εκκενώνεται η πολιορκημένη πόλη Μουανταμίγιατ αλ Σαμ - Αποχωρούν οι αντάρτες μαζί με τις οικογένειές τους
Περίπου 620 αντάρτες, μαζί με τις οικογένειές τους, αποχωρούν από την πολιορκημένη κοινότητα Μουανταμίγιατ αλ Σαμ, κοντά στη Δαμασκό, ανακοίνωσε σήμερα ένας τοπικός αξιωματούχος, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας των ανταρτών με την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους αντάρτες κατευθύνονται προς το Ιντλίμπ», μια επαρχία της βορειοδυτικής Συρίας η οποία ελέγχεται από μια συμμαχία των ανταρτών και των τζιχαντιστών, ανέφερε ο Χάσαν Γάντουρ, ένας αξιωματούχος της κοινότητας ο οποίος έχει αναλάβει τη διαδικασία της «συμφιλίωσης» στην περιοχή. Σύμφωνα με την πηγή αυτή οι αντάρτες συνοδεύονται από τις οικογένειές τους.
Τους τελευταίους μήνες έχει κηρυχθεί κατ' επανάληψη εκεχειρία μεταξύ του καθεστώτος και των ανταρτών σε ορισμένες περιοχές της χώρας, κυρίως γύρω από τη Δαμασκό, προκειμένου να φύγουν οι αντάρτες και να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους.
Η συμφωνία για την κοινότητα Μουανταμίγιατ αλ Σαμ αφορά περίπου 2.100 ανθρώπους, είπε ένας άλλος τοπικός αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, το επόμενο στάδιο θα είναι όσοι αντάρτες το επιθυμούν να καταθέσουν τα όπλα τους ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στην πόλη.
Η Μουανταμίγιατ αλ Σαμ, στα νοτιοδυτικά της Δαμασκού, στην περιοχή της Ανατολικής Γούτας, χαρακτηρίστηκε «πολιορκημένη πόλη» από τον ΟΗΕ τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς το συριακό καθεστώς την είχε αποκλείσει, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
Περίπου 20 περιοχές ή κοινότητες στη Συρία βρίσκονται αυτήν την περίοδο υπό πολιορκία, κυρίως από τις δυνάμεις του καθεστώτος το οποίο κατηγορείται ότι καταφεύγει σε αυτή τη μέθοδο για να αναγκάσει τους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα.
Οκτώ ανθρωπιστικοί διάδρομοι απομάκρυνση των αμάχων και των ανταρτών από την πόλη
Ο συριακός στρατός τηρεί την προσωρινή εκεχειρία στο Χαλέπι και έχει υποχωρήσει, προκειμένου να δώσει χώρο στους αντάρτες που το επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πόλη μέσω των δύο προκαθορισμένων διαδρόμων, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας.
«Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να σταθεροποιήσει την κατάσταση στο Χαλέπι» να βοηθήσει στη μετακίνηση των πολιτών και την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέφερε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση και το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Συρίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις θα τηρήσουν την αυριανή κατάπαυση του πυρός, η οποία παρατάθηκε για τρεις ώρες (μέχρι τις 19.00 αντί για τις 16.00) και όλα τα ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη δεν θα πλησιάζουν στο Χαλέπι σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων.
Οκτώ ανθρωπιστικοί διάδρομοι, εκ των οποίων οι έξι για τους άμαχους, τους ασθενείς και τους τραυματίες και οι δύο για τους ένοπλους αντάρτες θα ανοίξουν αύριο το πρωί και θα επιτηρούνται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανέφεραν πηγές των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους του βόρειου Χαλεπιού θα σταλούν εννέα λεωφορεία και επτά ασθενοφόρα ενώ άλλα οκτώ λεωφορεία και ισάριθμα ασθενοφόρα θα παραλαμβάνουν αμάχους και τραυματίες στα νότια, σύμφωνα με τον Ρώσο στρατηγό Σεργκέι Ρουντσκόι. Εργαζόμενοι στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και εθελοντές της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου θα βοηθήσουν στην εκκένωση και θα συνοδεύσουν τους αμάχους στο ταξίδι τους μετά την αποχώρησή τους από το Χαλέπι.
Η επιχείρηση θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο από τον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας χάρη στις κάμερες που έχουν τοποθετηθεί κοντά στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. «Η ρωσική και η συριακή πλευρά εκπλήρωσαν όλες τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την εφαρμογή μιας ανθρωπιστικής επιχείρησης στο ανατολικό Χαλέπι», υπογράμμισε ο Ρουντσκόι.