Πακιστάν: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέστειλε την εκτέλεση σχιζοφρενή
Έχει καταδικαστεί για φόνο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν ανέστειλε την τελευταία στιγμή την εκτέλεση ενός άνδρα που είχε καταδικαστεί για φόνο, παρότι η ποινή του είχε αρχικά επικυρωθεί από τη δικαιοσύνη παρά το γεγονός ότι πάσχει από σχιζοφρένεια.
Η υπόθεσή του θα επαναδικαστεί τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Justice Project Pakistan (JPP), η οποία έχει φροντίσει για την υπεράσπιση του κατηγορούμενου Ίμνταντ Άλι.
Δικηγόροι και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν δηλώσει ότι ο Άλι, που καταδικάστηκε για φόνο και διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια στη διάρκεια της φυλάκισής του το 2012, δεν μπορεί να εκτελεστεί διότι δεν είναι σε θέση να κατανοήσει ούτε το έγκλημά του ούτε την ποινή του.
Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να εκτελεστεί δι’ απαγχονισμού στις 2 Νοεμβρίου, βάσει μιας προηγούμενης απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο είχε κρίνει ότι η σχιζοφρένεια είναι «μια ιάσιμη ασθένεια» και όχι μια μόνιμη ψυχική διαταραχή. Κατά συνέπεια ο Άλι δεν μπορούσε να επικαλεστεί την κατάστασή του για να αποφύγει την εκτέλεση.
Ο 50χρονος Άλι, έχει καταδικαστεί για τον φόνο ενός μουσουλμάνου ιεροκήρυκα το 2002, ενώ έχει περάσει τρία χρόνια στην απομόνωση στο νοσοκομείο μιας φυλακής εξαιτίας της σχιζοφρένειας.
Το Πακιστάν επανέφερε την ποινή του θανάτου μετά τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας στο τέλος του 2014, όταν μαχητές των Πακιστανών Ταλιμπάν επιτέθηκαν εναντίον ενός σχολείου όπου φοιτούσαν παιδιά στρατιωτικών στην Πεσάβαρ σκοτώνοντας περισσότερους από 150 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους μαθητές.
Έκτοτε, 418 καταδικασμένοι έχουν εκτελεστεί, γεγονός που φέρνει το Πακιστάν στην τρίτη θέση των χωρών με τις περισσότερες εκτελέσεις, μετά την Κίνα και το Ιράν.
Σύμφωνα με μια έκθεση της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Reprieve, το 94% των εκτελεσθέντων είχουν καταδικαστεί για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου και όχι για εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία.
Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένονται από σήμερα στο Πακιστάν, προκειμένου να αξιολογήσουν αν η χώρα σέβεται τις δεσμεύσεις της κυρίως σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο πλαίσιο της διμερούς τους συμφωνίας η οποία προβλέπει να απαλλάσσονται από δασμούς τα πακιστανικά προϊόντα που εισάγονται στην Ευρώπη.