Ο Πούτιν ακύρωσε και επίσημα τη συμφωνία με ΗΠΑ για το πλουτώνιο

Επικαλούμενος «τη ριζική αλλαγή των περιστάσεων και την εμφάνιση μιας απειλής για τη στρατηγική σταθερότητα εξαιτίας των μη φιλικών ενεργειών των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας».

Ο Πούτιν ακύρωσε και επίσημα τη συμφωνία με ΗΠΑ για το πλουτώνιο
2'

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε σε ισχύ σήμερα έναν νόμο ο οποίος αναστέλλει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την ανακύκλωση στρατιωτικού πλουτωνίου, μια απόφαση που είχε ληφθεί εξαιτίας των «μη φιλικών ενεργειών» της Ουάσινγκτον έναντι της Ρωσίας.

Ο νόμος, ο οποίος δημοσιεύθηκε σήμερα και τίθεται άμεσα σε ισχύ, είχε ψηφιστεί τον Οκτώβριο από την Κρατική Δούμα, την κάτω Βουλή της Ρωσίας, και κατόπιν εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, την άνω Βουλή.

Η συμφωνία, η οποία είχε υπογραφεί το 2000 από τον Πούτιν και τον Μπιλ Κλίντον, τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, προέβλεπε ότι κάθε χώρα θα ανακύκλωνε για πολιτική χρήση 34 τόνους πλουτωνίου, προερχόμενους από τα τεράστια αποθέματα πυρηνικών κεφαλών των δύο κρατών, κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου, στο πλαίσιο της κοινής δέσμευσής τους να αγωνιστούν κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Ανακοινώνοντας στις αρχές Οκτωβρίου την απόφασή του για την αναστολή της ισχύος της συμφωνίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν την είχε δικαιολογήσει επικαλούμενος «τη ριζική αλλαγή των περιστάσεων και την εμφάνιση μιας απειλής για τη στρατηγική σταθερότητα εξαιτίας των μη φιλικών ενεργειών των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας».

Ωστόσο, ο νόμος αυτός αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η διμερής συμφωνία να τεθεί ξανά σε ισχύ εάν η Ουάσινγκτον αποσύρει τις δυνάμεις της από τις χώρες οι οποίες έγιναν μέλη του NATO μετά το 2000, τερματίσει «όλες τις κυρώσεις» που επιβάλλει σε βάρος της Μόσχας και δώσει αποζημιώσεις για τις οικονομικές ζημίες που έχει υποστεί η Ρωσική Ομοσπονδία.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε με υπόβαθρο την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στα δύο κράτη, η σχέση των οποίων είχε να αντιμετωπίσει τέτοια κρίση από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η διμερής σχέση επιδεινώθηκε ραγδαία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και το ξέσπασμα της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία και, πιο πρόσφατα, λόγω των διμερών διαφωνιών για τη διευθέτηση της κρίσης στη Συρία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή