Στη Μοσούλη οι ιρακινές δυνάμεις: «Παραδοθείτε ή θα πεθάνετε» (video)
Ισχυρότατη αντίσταση του ISIS στις ιρακινές δυνάμεις - Πτώματα ιρακινών στον Τίγρη και άμαχοι ως ανθρώπινες ασπίδες.
Οι ιρακινές δυνάμεις βρίσκονται στις παρυφές των ανατολικών συνοικιών της Μοσούλης και στην επόμενη φάση θα εισέλθουν στον ανατολικό τομέα της δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ, όπου οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους καλούνται από τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι «να παραδοθούν ή να πεθάνουν».
Η προώθηση των επίλεκτων ιρακινών δυνάμεων προς το κέντρο της Μοσούλης θα αποτελέσει σημαντική συμβολική κίνηση μετά την έναρξη της επίθεσης για την ανακατάληψη του τελευταίου προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ στις 17 Οκτωβρίου. Ωστόσο, κατά την άποψη των ειδικών, οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις θα πρέπει να περιμένουν την άφιξη ενισχύσεων από τις άλλες δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση πριν επιχειρήσουν μία συντονισμένη επίθεση για να προχωρήσουν προς το κέντρο της πόλης.
Οι μονάδες των επίλεκτων αντιτρομοκρατικών δυνάμεων του Ιράκ εισήλθαν στον τηλεοπτικό σταθμό της Μοσούλης, καταλαμβάνοντας το πρώτο από την έναρξη της γενικής επίθεσης στις 17 Οκτωβρίου σημαντικό κτήριο στην ιρακινή μητρόπολη που βρίσκεται στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους εδώ και δύο χρόνια, ανακοίνωσε διοικητής του σώματος.
Οι ειδικές δυνάμεις εισέδυσαν στη Μοσούλη από ανατολάς, λαμβάνοντας θέσεις στη συνοικία Τζουντάιντατ αλ Μούφτι, σύμφωνα με το κέντρο διοίκησης του ιρακινού στρατού.
«Αυτή τη στιγμή ξεκινάει η αληθινή απελευθέρωση της πόλης της Μοσούλης», ανακοίνωσε ο στρατηγός Τάλεμπ Σεγάτι αλ Κενάνι, διοικητής της ιρακινής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.
«Ο τελικός στόχος μας» είναι η πλήρης «απελευθέρωση» της Μοσούλης, πρόσθεσε ο ιρακινός αξιωματικός, που μίλησε από την κοινότητα Κογκτζάλι, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη Μοσούλη και επίσης ανακαταλήφθηκε από τις ιρακινές δυνάμεις σήμερα.
Μερικές ώρες νωρίτερα ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι επέδειξε επίσης αισιοδοξία, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη, τη 17η Οκτωβρίου, της επιχείρησης για την ανάκτηση της Μοσούλης.
«Θα σφίξουμε ξανά τον κλοιό γύρω από το ΙΚ από όλες τις πλευρές», είπε σε διάγγελμά του στην τουρκική τηλεόραση. Οι τζιχαντιστές «δεν θα έχουν οδό διαφυγής, θα μπορούν είτε να πεθάνουν, ή να παραδοθούν», συμπλήρωσε ο Αμπάντι.
Δυνάμεις του τακτικού στρατού του Ιράκ, μονάδες των επίλεκτων αντιτρομοκρατικών ιρακινών δυνάμεων, δυνάμεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας, κούρδοι πεσμεργκά και σιιτικές πολιτοφυλακές συμμετέχουν στην εξαιρετικά πολύπλοκη αυτή στρατιωτική επιχείρηση, για την οποία οι διοικητές της έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να διαρκέσει μήνες.
Προ των ανατολικών πυλών της πόλης βρίσκονται οι δυνάμεις των κούρδων πεσμεργκά, που έχουν εδραιώσει τις θέσεις τους στα κοντινά χωριά. Από τον Νότο, οι κυβερνητικές ιρακινές δυνάμεις προωθούνται προς την πόλη, αλλά βρίσκονται ακόμη σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από την περιφέρεια της Μοσούλης.
Στα δυτικά, οι σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις του Χασντ αλ-Σάαμπι, συνασπισμού υπό τις σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, προσπαθούν να αποκόψουν τις γραμμές τροφοδοσίας του Ισλαμικού Κράτους από τη Συρία. Οι διοικητές του δηλώνουν ότι δεν σχεδιάζουν να εισέλθουν στη Μοσούλη, που κατοικείται από σουνιτικό πληθυσμό, αλλά οι επί τόπου διοικητές των σιιτικού συνασπισμού δεν είναι το ίδιο κατηγορηματικοί.
Όταν οι ιρακινές δυνάμεις θα βρίσκονται στην περιφέρεια στη Μοσούλης, θα πρέπει να πολιορκήσουν την πόλη, αφήνοντας ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους αμάχους. Στη συνέχεια θα περάσουν στις οδομαχίες εντός της πόλης με τους 3.000 έως 5.000 τζιχαντιστές που βρίσκονται εκεί οχυρωμένοι, σύμφωνα με αμερικανικές εκτιμήσεις.
Μέχρι σήμερα, από την έναρξη της επιχείρησης, 17.900 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, όμως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να διευρύνουν τις δυνατότητες φιλοξενίας στους καταυλισμούς, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τις εστίες τους όταν οι μάχες θα φθάσουν στον αστικό ιστό της Μοσούλης.
Στη Γενεύη, η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν 40 πρώην μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας κοντά στη Μοσούλη το Σάββατο (29/10) και πέταξαν τα πτώματα στον ποταμό Τίγρη.
Η Ραβίνα Σαμντασάνι δήλωσε ανακοίνωσε επίσης ότι οι τζιχαντιστές προσπάθησαν επίσης να μεταφέρουν 25.000 αμάχους από το Χαμάμ αλ-Αλιλ, πόλη νότια της Μοσούλης, με φορτηγά και λεωφορεία τη νύκτα της Δευτέρας προς την ιρακινή μητρόπολη για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες. Τα περισσότερα οχήματα αναγκάστηκαν να επιστρέψουν υπό την πίεση των αεροσκαφών του συνασπισμού, αλλά ορισμένα λεωφορεία έφθασαν στο Αμπουσαΐφ, νότια της Μοσούλης.
Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 1.100 τζιχαντιστές
Oι ιρακινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 1.100 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και έχουν καταλάβει εκατοντάδες χιλιόμετρα γης κατά την προέλαση του ιρακινού στρατού για την ανακατάληψη της Μοσούλης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, Σααντ Μοέν.
Οι ιρακινοί στρατιώτες εξόντωσαν 778 τζιχαντιστές του ΙΚ στον «νότιο άξονα», ενώ αεροσκάφη της ιρακινής Πολεμικής Αεροπορίας βομβάρδισαν θέσεις του ΙΚ, σκοτώνοντας 375 τζιχαντιστές, τόνισε ο Μόεν, σύμφωνα με ιρακινά μέσα ενημέρωσης.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου πρόσθεσε πως η επιχείρηση έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στην ανακατάληψη εδαφών έκτασης 1.440 χλμ στην επαρχία της Νινευής.
Ο δυτικός συνασπισμός δυνάμεων που υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προσφέρει βοήθεια στις ιρακινές δυνάμεις, ανέφερε σήμερα ότι σκότωσε επιπλέον 149 μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
Παράλληλα, τουλάχιστον 600.000 παιδιά βρίσκονται μεταξύ των αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στη Μοσούλη, όπως έκανε γνωστό η οργάνωση Save The Children, η οποία απηύθυνε έκκληση προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι που θα επιτρέψουν στον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει το προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, το οποίο οι ιρακινές δυνάμεις ετοιμάζονται να ανακαταλάβουν.
«Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά και να ανοίξουμε ασφαλείς διαδρόμους διαφυγής επιτρέποντας στους 1,5 εκατομμύρια αμάχους, μεταξύ αυτών 600.000 παιδιά, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη, να φύγουν με ασφάλεια» επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε τη στιγμή που η κατάσταση στο Χαλέπι επαναληφθεί στη Μοσούλη, την ώρα που έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να απομακρύνουμε τα παιδιά από την ζώνη των μαχών» δήλωσε ο Μαουρίτσιο Κριβελάρο, επικεφαλής της διεύθυνσης της ΜΚΟ για το Ιράκ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 1 και πλέον εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται υπό πολιορκία στη Μοσούλη.