Χιλιάδες οι αγνοούμενοι από τον πόλεμο στην Κροατία

Το πρόβλημα των αγνοουμένων παραμένει το πιο επίκαιρο ανθρωπιστικό ζήτημα στην Κροατία, έπειτα από τον πόλεμο στη χώρα, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση...

Χιλιάδες οι αγνοούμενοι από τον πόλεμο στην Κροατία
1'

Το πρόβλημα των αγνοουμένων παραμένει το πιο επίκαιρο ανθρωπιστικό ζήτημα στην Κροατία, έπειτα από τον πόλεμο στη χώρα, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση κροατικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, με αφορμή τη σημερινή, Διεθνή Ημέρα Αγνοουμένων. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Αγνοουμένων, στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας αναζητούνται ακόμη τα ίχνη 13.800 ανθρώπων.


"Μια τέτοια ημέρα, ο κόσμος ανακαλεί στη μνήμη του τα άτομα που εξαφανίστηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η τύχη των οποίων και ο τόπος ταφής παραμένουν άγνωστα", τονίζουν οι ΜΚΟ επισημαίνοντας ότι κάθε οικογένεια έχει το δικαίωμα να μάθει πού βρίσκονται οι αγαπημένοι της άνθρωποι.

«Αν και με τα ληφθέντα μέτρα και τις δράσεις των αρμόδιων οργάνων της Κροατίας (Διεύθυνση για τους αιχμαλώτους και τους αγνοούμενους του υπουργείου Οικογένειας, Βετεράνων Πολέμου και Διαγενεακής Αλληλεγγύης) και διεθνών οργανισμών (Κροατικός Ερυθρός Σταυρός, Διεθνής Επιτροπή Αγνοουμένων), επιλύθηκαν οι περισσότερες υποθέσεις αγνοουμένων και απαχθέντων κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τον πόλεμο, το ζήτημα των αγνοουμένων και των απαχθέντων εξακολουθεί και σήμερα να είναι το πιο επίκαιρο ανθρωπιστικό ζήτημα των συνεπειών του πολέμου στην Κροατία», υπογραμμίζεται στην κοινή ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα τελευταία πέντε χρόνια, από 143 ομαδικούς τάφους και 1.200 μεμονωμένους τάφους έγινε η εκταφή λειψάνων 4.678 ατόμων και ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα 3.748 αγνοουμένων.

Επίσης, 1.804 άτομα θεωρούνται ακόμη αγνοούμενοι, ενώ δεν έχει ακόμη κατατεθεί αίτημα για την αναζήτηση των λειψάνων περισσότερων από 400 ατόμων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή