Ρωσία: Παράλογη η απαίτηση για παραίτηση του Άσαντ

Ο στόχος της Ρωσίας στη Συρία είναι η «σταθεροποίηση μιας νόμιμης εξουσίας» και να δώσει «ένα αποφασιστικό πλήγμα» στην τρομοκρατία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ξεκινούν εκ νέου σήμερα (23/2) στη Γενεύη της Ελβετίας, δέκα μήνες μετά την κατάρρευση του προηγούμενου γύρου των συνομιλιών.

Ρωσία: Παράλογη η απαίτηση για παραίτηση του Άσαντ
3'

«Δεν θέτουμε ως στόχο να αναμειχθούμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας», όπου η Μόσχα έχει επέμβει στρατιωτικά από τον Σεπτέμβριο του 2015 για να στηρίξει τις δυνάμεις της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ», τόνισε ο Πούτιν.

Σε ομιλία του προς αξιωματικούς του ρωσικού στόλου που επέστρεψε από τη Συρία, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η Μόσχα, πιστός σύμμαχος του καθεστώτος της Δαμασκού, έχει «στόχο την σταθεροποίηση μιας νόμιμης εξουσίας στην χώρα και να δώσει ένα αποφασιστικό πλήγμα στην διεθνή τρομοκρατία».

«Όσο πιο σύντομα επέλθει μια πολιτική λύση στη χώρα, η διεθνής κοινότητα θα έχει περισσότερες ευκαιρίες για να δώσει ένα τέλος στην μάστιγα της τρομοκρατίας στη συριακή επικράτεια», πρόσθεσε, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

Όπως υποστήριξε δε, οι δυνάμεις του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού κατά την αποστολή τους στην Συρία «συνέβαλαν άμεσα στην ασφάλεια της Ρωσίας».

Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου έγιναν καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ξαναρχίσουν στην Γενεύη, ενώ οι Σύροι αντάρτες που φέρουν την υποστήριξη της Τουρκίας ανακοίνωσαν την «πλήρη απελευθέρωση» της πόλης αλ Μπαμπ, το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία.

Έπειτα από τη συνάντησή του με ανώτατους εκπροσώπους του προέδρου Άσαντ, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Αλεξέι Μποροντάνκιβ χαρακτήρισε «παράλογη» την απαίτηση των ανταρτών και των δυτικών και αραβικών συμμάχων τους για αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία.

Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, διεξάγονται παράλληλες συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των ανταρτών, υπό την αιγίδα της Μόσχας, της Τουρκίας και του Ιράν.

«Οι συζητήσεις στην Γενεύη θα εστιάσουν σε πολιτικά ζητήματα. Οι συζητήσεις στην Αστάνα είναι απολύτως κατάλληλες για την ενίσχυση της εκεχειρίας», τόνισε δυτικός διπλωμάτης.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα αναμένεται να καλωσορίσει αργότερα σήμερα τις ομάδες των εκπροσώπων, επιδιώκοντας να φέρει τις εμπλεκόμενα μέρη σε μια αίθουσα.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε, τέλος, από την πλευρά του όλες τις πλευρές του συριακού πολέμου να συμμετάσχουν στις συνομιλίες της Γενεύης με τρόπο σοβαρό και εποικοδομητικό, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου.

Την ίδια ώρα, στο πλευρό του «Ισλαμικού Κράτους», αυτή τη στιγμή μάχονται περίπου 4.000 ρώσοι υπήκοοι και 5.000 μαχητές προερχόμενοι από τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες. Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με αξιωματικούς του Στόλου της Βόρειας Θάλασσας, ο οποίος συμμετείχε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις από θαλάσσης στην Συρία

Ο ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στα στοιχεία αυτά είπε ότι πρόκειται για τα πρώτα στοιχεία, που έχουν καταγράψει οι υπηρεσίες της στρατιωτικής αντικατασκοπείας όπως και άλλες ρωσικές μυστικές υπηρεσίες μεταξύ των οποίων η FSB.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή