Έγκλημα πολέμου καταγγέλλει ο ΟΗΕ: Βομβάρδισαν σκοπίμως τη μοναδική πηγή πόσιμου νερού της Δαμασκού

Η πολεμική αεροπορία της Συρίαςβομβάρδισε σκοπίμως τον Δεκέμβριο τις πηγές υδροδότησης της Δαμασκού, ένα έγκλημα πολέμου που στέρησε το νερό σε 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους στη συριακή πρωτεύουσα και τα περίχωρά της, ανακοίνωσε σήμερα η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία.

Έγκλημα πολέμου καταγγέλλει ο ΟΗΕ: Βομβάρδισαν σκοπίμως τη μοναδική πηγή πόσιμου νερού της Δαμασκού
4'

Η Επιτροπή επεσήμανε ότι δεν εντόπισε αποδείξεις για την ηθελημένη μόλυνση των αποθεμάτων νερού ή την καταστροφή τους από τις ένοπλες οργανώσεις, όπως κατήγγειλε εκείνη την εποχή η συριακή κυβέρνηση.

Οι Σύροι αντάρτες έλεγχαν τις πηγές στην κοιλάδα Ουάντι Μπαράντα, βορειοδυτικά της Δαμασκού από το 2012 και αντιμετώπισαν μια μεγάλη επιχείρηση του συριακού στρατού και των συμμάχων του, παρά τη συμφωνία για εκεχειρία. Οι αντάρτες αποσύρθηκαν από την περιοχή στο τέλος Ιανουαρίου.

Η Επιτροπή, υπό τον Βραζιλιάνο ερευνητή Πάουλο Πινέιρο, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για ανθρώπους που υπέφεραν από τη μόλυνση του νερού στις ή πριν τις 23 Δεκεμβρίου, όταν η συριακή πολεμική αεροπορία έπληξε τις πηγές αλ Φίτζα.

«Αν και η παρουσία ένοπλων μαχητών στις πηγές τις καθιστούσε στρατιωτικό στόχο, η εκτεταμένη ζημιά που υπέστησαν είχε καταστροφικές επιπτώσεις για περισσότερους από 5 εκατομμύρια αμάχους σε περιοχές που ελέγχονταν τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση, οι οποίοι στερήθηκαν την πρόσβαση σε πόσιμο νερό για περισσότερο από έναν μήνα», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής.

«Η επίθεση ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου καθώς αφορούσε επίθεση εναντίον στόχου που είναι απαραίτητο για την επιβίωση του άμαχου πληθυσμού και επιπλέον παραβίασε την αρχή της αναλογικότητας των επιθέσεων», συνεχίζει η έκθεση.

Τα συμπεράσματα της Επιτροπής βασίζονται σε συνεντεύξεις με πολίτες και δορυφορικές εικόνες, καθώς και σε πληροφορίες που είναι διαθέσιμες.

Η έκθεση αυτή, που καλύπτει την περίοδο μεταξύ της 21ης Ιουλίου 2016 και της 28ης Φεβρουαρίου 2017, δημοσιεύεται λιγότερες από δύο εβδομάδες αφού μια επιτροπή ανακοίνωσε ότι αεροσκάφος του συριακού στρατού βομβάρδισε σκοπίμως μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας τον θάνατο 14 ανθρώπων.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, ένα αεροσκάφος, πιθανόν συριακό ή ρωσικό, βομβάρδισε την έδρα της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου στην Ιντλίμπ, καταγγέλλεται στη σημερινή έκθεση.

Η Επιτροπή επίσης κατέγραψε τη χρήση αερίου χλωρίνης σε πολλές περιπτώσεις από τις κυβερνητικές ή τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στα προάστια της Δαμασκού και την επαρχία Ιντλίμπ.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτές τις επιθέσεις, τονίζεται στην έκθεση.

Η αντιπροσωπεία των ανταρτών αποτελείται από οκτώ μέλη, τα οποία θα δέχονται συμβουλές από εννέα Σύρους αντιπολιτευόμενους της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της Αντιπολίτευσης. Σκιά στις διαπραγματεύσεις ρίχνει όμως η απόφαση της μεγαλύτερης οργάνωσης των ανταρτών, της Άχραρ αλ Σαμ, να συμμετάσχει επικαλούμενη τις «παραβιάσεις» της εκεχειρίας από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η οργάνωση αυτή, που θεωρείται ότι έχει στενές σχέσεις με την Τουρκία και συγκεντρώνει χιλιάδες μαχητές, ανακοίνωσε πάντως ότι θα υποστηρίξει τις αποφάσεις της Αστάνα, αν αυτές «υπηρετούν το συμφέρον του έθνους».

«Υπάρχει μια πραγματική ανησυχία στην αντιπολίτευση ότι οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών ομάδων, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτές τις διεθνείς διαπραγματεύσεις, θα χειραγωγηθούν σε μια πολιτική λύση από το καθεστώς», επεσήμανε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές επισφραγίζουν και την αλλαγή στάσης της Τουρκίας, η οποία έχει προσεγγίσει τη Ρωσία. Οι δύο χώρες την Τετάρτη διεξήγαγαν τις πρώτες κοινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία.

Παρόλα αυτά εξακολουθούν να διαφωνούν για το μέλλον του Άσαντ: Η Τουρκία θέλει την αποχώρησή του κατά την έναρξη της διαδικασίας μετάβασης, κάτι που το καθεστώς αρνείται κατηγορηματικά.

Παρόλα αυτά η Άγκυρα εμφανίστηκε πιο διαλλακτική την Παρασκευή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ να παραδέχεται ότι μια διευθέτηση της κρίσης στη Συρία χωρίς τον Άσαντ «δεν είναι ρεαλιστική».

Για το Ιράν, μεγάλο πολιτικό και στρατιωτικό σύμμαχο της Συρίας, η συνάντηση στην Αστάνα, όπου θα εκπροσωπείται από τον υφυπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Τζαμπέρ Ανσαρί, θεωρείται μέσο για να εδραιώσει την περιφερειακή της επιρροή μπροστά στη ρωσοτουρκική προσέγγιση.

Το Παρίσι και το Λονδίνο θα εκπροσωπούνται σε επίπεδο πρεσβευτών, ενώ και η ΕΕ θα έχει επίσημη παρουσία.

Η Ρωσία είχε καλέσει και τους Αμερικάνους να συμμετάσχουν στις συζητήσεις.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι δεν θα στείλει αντιπροσωπεία από την Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Καζακστάν Τζορτζ Κρολ θα είναι παρών ως παρατηρητής.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
08:42ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Μια Pagani Zonda από κέρματα