Choking game: Τι ακριβώς είναι το θανάσιμο «παιχνίδι»
Σοκ έχει προκαλέσει η αυτοκτονία της 16χρονης στη Γλυφάδα.
Το άτυχο κορίτσι βρήκε η μητέρα της κρεμασμένο με ένα μαντήλι στη ντουλάπα του δωματίου της.
Μάλιστα, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η 16χρονη μαθήτρια δεν αποκλείεται να έπεσε θύμα του μακάβριου διαδικτυακού «παιχνιδιού» choking game, ή «παιχνίδι της ασφυξίας» όπως είναι πιο γνωστό, το οποίο έχει προκαλέσει το θάνατο πολλών παιδιών και εφήβων.
Μάλιστα, στις ΗΠΑ το συγκεκριμένο «παιχνίδι» έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο 11χρονος Garrett Pope Jr. βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιό του, στο σπίτι του στην Νότια Καρολίνα. Η εξέταση της σορού του άτυχου αγοριού από τον ιατροδικαστή έδειξε ότι ο θάνατός του επήλθε ενώ ο 11χρονος προσπαθούσε να προκαλέσει ασφυξία στον εαυτό του με ένα σχοινί.
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, ένας δωδεκάχρονος πέθανε προσπαθώντας να αυτοστραγγαλιστεί με μια ζώνη.
Αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε τον περασμένο Γενάρη στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας.
Τι είναι το Choking game
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του οργανισμού GASP (Games Adolescents Shouldn't Play), η κεντρική ιδέα του «παιχνιδιού» (το οποίο μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές) είναι η διακοπή της τροφοδοσίας του εγκεφάλου με οξυγόνο, η οποία δημιουργεί ζαλάδα και μια αίσθηση ευφορίας, και μερικές φορές καταλήγει στην λιποθυμία.
Πρόκειται για ένα challenge (πρόκληση) που καλούνται να εκπληρώσουν οι έφηβοι (συχνά υπό πίεση των συνομηλίκων τους), είτε μόνοι τους με τη βοήθεια ενός σχοινιού ή μιας ζώνης, είτε με τη συμμετοχή ενός συμμαθητή τους.
Ήδη από το 2008, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών είχε δημοσιοποιήσει την πρώτη του έκθεση για το επικίνδυνο φαινόμενο, το οποίο έκανε λόγο για 80 περίπου θύματα, στην πλειοψηφία τους αγόρια μεταξύ 11 και 16 ετών.