«Ολόκληρη η Τουρκία υπό σύλληψη»: Ο Ερντογάν βγάζει σε διαθεσιμότητα άλλους 9.103 αστυνομικούς
Οι τουρκικές αρχές έθεσαν σε διαθεσιμότητα 9.103 στελέχη της αστυνομίας, μετέδωσε απόψε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.
Η παραπάνω ενέργεια πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών περί των σχέσεων μέρους του κρατικού μηχανισμού με έναν αυτοεξόριστο μουσουλμάνο ιεροκήρυκα που σύμφωνα με την εκδοχή της Άγκυρας ήταν ο εγκέφαλος του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.
Μετά την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει πάνω από 40.000 πρόσωπα κι έχουν αποτάξει, απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα άλλους 120.000 σε διάφορους τομείς—από στελέχη της αστυνομίας, του στρατού, του δικαστικού συστήματος και του δημόσιου τομέα γενικά, ως ιδιώτες εκπαιδευτικούς και άλλους—για τις σχέσεις που τους προσάπτουν με το θρησκευτικό τάγμα του Γκιουλέν, το οποίο πλέον η Άγκυρα αποκαλεί τρομοκρατική οργάνωση.
Νωρίτερα σήμερα πάνω από 1.000 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση σε μια ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε 72 τουρκικές επαρχίες.
«Ολόκληρη η χώρα υπό σύλληψη»
Παράλληλα, οι μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία, όπου περισσότεροι από 1.000 φερόμενοι υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν συνελήφθησαν σήμερα, δείχνουν ότι «ολόκληρη η χώρα βρίσκεται υπό σύλληψη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τις Βρυξέλλες ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ.
Περίπου 1.220 πρόσωπα τα οποία βαραίνουν υποψίες ότι ανήκουν στο δίκτυο του Γκιουλέν, του πρώην ιεροκήρυκα που κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, συνελήφθησαν σήμερα το πρωί σε ολόκληρη την χώρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου «ως μια δικαιολογία και μια ευκαιρία να ενισχύσει την εξουσία του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ολόκληρη η χώρα βρίσκεται υπό σύλληψη, όχι μόνο οι αντίπαλοί του», εκτιμά ο Ντουντάρ.
Σε βάρος περισσότερων από 3.200 ανθρώπων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, ενώ 8.500 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν προκειμένου να τους συλλάβουν 10 ημέρες μετά τη νίκη του προέδρου Ερντογάν στο δημοψήφισμα που ενισχύει τις εξουσίες του, έγραψε το Ανατολή.
Σημειώνεται ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, 46.000 και πλέον άνθρωποι, στην πλειονότητά τους αστυνομικοί, δικαστικοί κα εκπαιδευτικοί, έχουν προφυλακιστεί στην Τουρκία και περισσότεροι από 100.000 έχουν απολυθεί ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Ο πρώην αρχισυντάκτης της τουρκικής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet απευθύνει έκκληση στους ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην «θυσιάσουν» τα ιδανικά τους στις σχέσεις τους με τον Τούρκο πρόεδρο, διατυπώνοντας τη λύπη του για τις «μετριότατες» διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ της ΕΕ και της Άγκυρας, οι οποίες οδήγησαν τον Μάρτιο του 2016 στη συμφωνία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
«Η Ευρώπη έχασε κάθε ευκαιρία να ασκήσει επιρροή στην Τουρκία διότι (...) μετά τη συμφωνία για τη μετανάστευση, προσέφεραν μεγάλη υποστήριξη σε αυτή την κυβέρνηση για να εμποδίσουν τους πρόσφυγες που έρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και να τους κρατήσουν στην Τουρκία» επισήμανε ο Ντουντάρ.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία «πρέπει να αναφέρετε τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου, της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (…) και δυστυχώς κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν το έχει κάνει», τόνισε ο Τούρκος δημοσιογράφος.
«Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα και επομένως, εγώ θα ήθελα να πω, μείνετε προσηλωμένοι στις αρχές σας και μην τις θυσιάζετε!» συμπλήρωσε.
Ο Τζαν Ντουντάρ θεωρείται από τις τουρκικές αρχές προδότης καθώς αποκάλυψε το 2015 ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας έδωσαν όπλα σε ισλαμιστές στη Συρία. Καταδικάστηκε το Μάιο του 2016 σε κάθειρξη 5 ετών και 10 μηνών ωστόσο αυτοεξορίστηκε στη Γερμανία αφού αποφυλακίστηκε κατά την εκδίκαση της υπόθεσής του στο εφετείο, όπου προτάθηκε από τις αρχές να επιβληθούν σε βάρος του επιπλέον 10 χρόνια κάθειρξης στις τουρκικές φυλακές…