Ρωσία και Κίνα κουνούν το δάκτυλο στις ΗΠΑ: Απαράδεκτη η χρήση βίας κατά της Βόρειας Κορέας
Τη Βόρεια Κορέα, να θέσει τέλος τόσο στο πυρηνικό της πρόγραμμα, όσο και σε αυτό της ανάπτυξης πυραύλων, κάλεσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, από το βήμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απευθύνοντας ωστόσο και σαφή προειδοποίηση προς ΗΠΑ και Νότια Κορέα ότι «η χρήση βίας κατά της Πιονγιάνγκ θα είναι εντελώς απαράδεκτη».
«Η επιθετική ρητορική που συνοδεύεται με επίδειξη δύναμης έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου όλος ο κόσμος αυτή την στιγμή διερωτάται σοβαρά πότε θα γίνει ή δεν θα γίνει πόλεμος», είπε ο Ρώσος υφυπουργός στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι μια λαθεμένη εκτίμηση ή ένα βήμα που μπορεί να παρερμηνευθεί, «μπορεί να έχει πιο τρομακτικές και θλιβερές συνέπειες».
Παράλληλα, ο Γκενάντι Γκατίλοφ κάλεσε τις ΗΠΑ και τη Νότιο Κορέα να επανεξετάσουν την σκοπιμότητα της εγκατάστασης συστημάτων αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD στην περιοχή, καθώς συνιστά όπως είπε παράγοντα αποσταθεροποίησης.
«Πρόσθετο παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή συνιστά η απόφαση που υιοθέτησαν τον προηγούμενο χρόνο η Ουάσιγκτον και η Σεούλ, στο πλαίσιο της λαθεμένης λογικής - η οποία προτάσσει τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας - να εγκαταστήσουν στη Νότιο Κορέα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD», δήλωσε ο Γκατίλοφ, προσθέτοντας ότι μια τέτοια πρωτοβουλία «υπονομεύει γενικά την ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή».
«Η χρήση βίας οδηγεί σε μεγαλύτερες καταστροφές»
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι απηύθυνε έκκληση στη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις δραστηριότητες ανάπτυξης βαλλιστικών και πυρηνικών δυνατοτήτων και προειδοποίησε όλες τις πλευρές ότι «η χρήση βίας δεν λύνει τις διαφορές, οδηγεί μόνο σε μεγαλύτερες καταστροφές».
Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ουάνγκ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Κίνα δεν είναι η εστία του προβλήματος στη χερσόνησο. Το κλειδί για την επίλυση του πυρηνικού ζητήματος στη χερσόνησο δεν βρίσκεται στα χέρια της κινεζικής πλευράς».
Ο Κινέζος υπουργός τόνισε εξάλλου ότι η ανάπτυξη ενός αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στη Νότια Κορέα «υπονομεύει σοβαρά» τη στρατηγική ασφάλειας του Πεκίνου και καταστρέφει την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών που προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας.
«Η χρήση βίας δεν επιλύει τις διαφορές και θα οδηγήσει μόνο σε μεγαλύτερες καταστροφές», προειδοποίησε, τονίζοντας μάλιστα ότι «η μοναδική σωστή επιλογή, που είναι ρεαλιστική και βιώσιμη, είναι η επίλυση του θέματος με ειρηνικά μέσα, μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων».
Τάχθηκε, δε, υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου και «της διατήρησης του διεθνούς καθεστώτος της μη διάδοσης των πυρηνικών» ώστε, όπως είπε, «να αποφευχθεί το χάος στην περιοχή».
Ο ΥΠΕΞ της Κίνας επανέλαβε, τέλος, την πρόταση του Πεκίνου να «παγώσουν» τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας (βαλλιστικό και πυρηνικό) σε αντάλλαγμα για τη διακοπή των στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Αυτή η πρόταση έχει ήδη πάντως απορριφθεί από τις ΗΠΑ.