Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Φιάσκο οι προτάσεις της Βρετανίας για τους πολίτες της ΕΕ που ζουν στη χώρα
Οι βρετανικές προτάσεις για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία μπορούν να σκιάσουν με «ένα βαρύ πέπλο ασάφειας και αβεβαιότητας» τις ζωές εκατομμυρίων Ευρωπαίων, δήλωσε σήμερα ο διαπραγματευτής του ευρωκοινοβουλίου για το Brexit.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian, ο Γκι Φέρχοφστατ ανέφερε ότι οι διαφορές μεταξύ των προτάσεων που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όσων ζουν μακριά από την πατρίδα τους είναι έντονες, σε μια ακόμα ένδειξη ότι οι δύο πλευρές κάθε άλλο παρά κοντά σε συμφωνία βρίσκονται αναφορικά με αυτό που έπρεπε να είναι ένα σχετικά εύκολο κομμάτι των συνομιλιών για το Brexit.
Η ΕΕ και η Βρετανία έχουν συμφωνήσει ότι πρώτα πρέπει να ασχοληθούν με τα δικαιώματα των πολιτών και την διευθέτηση των οικονομικών ζητημάτων πριν συζητήσουν τη μελλοντική εμπορική συμφωνία μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση – κάτι που η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θέλει να γίνει γρήγορα.
Ο Φέρχοφστατ ανέφερε ότι ενώ αποδέχεται την ψήφο της Βρετανίας υπέρ της αποχώρησής της από την ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι πεπεισμένο ότι το Brexit θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία ή τους πολίτες της.
«Η πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου απλά επιβεβαιώνει αυτή την πεποίθηση – υπολείπεται των δικών του φιλοδοξιών να ‘θέσει του πολίτες ως προτεραιότητα’. Εάν εφαρμοστεί θα ρίξει ένα βαρύ πέπλο ασάφειας και αβεβαιότητας στις ζωές εκατομμυρίων Ευρωπαίων», ανέφερε.
«Ήταν φιάσκο, προτείνοντας οι Ευρωπαίοι να διατηρήσουν το καθεστώς ‘υπηκόων τρίτης χώρας’ στο Ηνωμένο Βασίλειο, με λιγότερα δικαιώματα από αυτά που προσφέρονται στους Βρετανούς υπηκόους σε όλη την ΕΕ».
Ο Ντέμιαν Γκριν, γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τα βασικά δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, αλλά επανέλαβε ότι αυτά τα δικαιώματα δεν μπορεί να προστατεύονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – ένα σημείο που αποτελεί αγκάθι για τις δύο πλευρές.
Ο Φέρχοφστατ δήλωσε επίσης ότι το κοινοβούλιο, που έχει το δικαίωμα αρνησικυρίας στην όποια συμφωνία για το Brexit, θέλει οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 30 Μαρτίου του 2019, προσθέτοντας ότι δεν θα στηρίξει την όποια παράταση αυτής της προθεσμίας καθώς τον Μάιο εκείνης της χρονιάς είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές.
«Δεν θα στηρίξουμε την όποια παράταση αυτής της προθεσμίας, διότι αυτό θα απαιτεί από το Ηνωμένο Βασίλειο να διενεργήσει ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019», έγραψε ο Φέρχοφστατ. «Αυτό είναι απλά αδιανόητο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters