Η Άγκυρα υπόσχεται στο Πεκίνο να εξαλείψει τις «αντικινεζικές» αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ

Όμως οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και το Πεκίνο έχουν αναθερμανθεί στο βαθμό που το καθεστώς του Ερντογάν απομακρύνεται από τις δυτικές χώρες.

Η Άγκυρα υπόσχεται στο Πεκίνο να εξαλείψει τις «αντικινεζικές» αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ
2'

Η Άγκυρα δεσμεύθηκε σήμερα να «εξαλείψει» από το έδαφός της τις «αντικινεζικές» δυνάμεις καθώς και τις αντικινεζικές αναφορές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στάσης της Τουρκίας, η οποία υποστήριζε παραδοσιακά τη μειονότητα των Ουιγούρων, μια τουρκόφωνη μουσουλμανική εθνότητα της βορειοδυτικής Κίνας.

«Αντιμετωπίζουμε την ασφάλεια της Κίνας όπως τη δική μας ασφάλεια», δήλωσε στο Πεκίνο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Κινέζο ομόλογό του, τον Ουάνγκ Γι, έπειτα από μια συνομιλία στη διάρκεια της οποίας οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν να εργασθούν από κοινού εναντίον «της τρομοκρατίας».

«Δεν θα ανεχθούμε στην Τουρκία απολύτως καμιά δραστηριότητα εχθρική προς την Κίνα (...) και θα λάβουμε μέτρα για να εξαλείψουμε οποιεσδήποτε αναφορές του Τύπου οι οποίες στρέφονται εναντίον της Κίνας», υποσχέθηκε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Άγκυρας χωρίς όμως να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται ενώ το Πεκίνο έχει αρχίσει μια εκτεταμένη επιχείρηση ενίσχυσης της ασφάλειας στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ, στην οποία κατοικεί η μειονότητα των Ουιγούρων. Ένα μέρος των Ουιγούρων διαμαρτύρεται για θρησκευτικές και κοινωνικοοικονομικές διακρίσεις. Και ένα ριζοσπαστικοποιημένο τμήμα τους πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια επιθέσεις με μαχαίρι και με εκρηκτικά που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στη Σιντζιάνγκ και στην υπόλοιπη Κίνα.

Η Κίνα κατηγορεί ισλαμιστές «αυτονομιστές» που συνδέονται με ξένες οργανώσεις ότι βρίσκονται πίσω από τις βιαιότητες και επιβάλλει στην περιφέρεια δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Η Τουρκία είχε παραδοσιακά υποστηρίξει αυτή τη μειονότητα, η οποία ομιλεί μια γλώσσα συγγενή της τουρκικής. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε μάλιστα κατηγορήσει το 2009 το Πεκίνο ότι διαπράττει «ένα είδος γενοκτονίας» στη Σιντζιάνγκ.

Βίαιες αντικινεζικές διαδηλώσεις είχαν πραγματοποιηθεί το 2015 στην Τουρκία. Η Τουρκία βλέπει έτσι στην Κίνα έναν κρίσιμης σημασίας οικονομικό εταίρο που της επιτρέπει να αντισταθμίσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή