Τουρκία: Συλλήψεις υπόπτων για σχέσεις με το PKK

Περίπου 130 ανθρώπους συνέλαβε σήμερα η τουρκική αστυνομία στο πλαίσιο της έρευνας για πιθανές διασυνδέσεις τους με τους κούρδους αυτονομιστές...
1'

Περίπου 130 ανθρώπους συνέλαβε σήμερα η τουρκική αστυνομία στο πλαίσιο της έρευνας για πιθανές διασυνδέσεις τους με τους κούρδους αυτονομιστές, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.

Εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και εκλεγμένοι δήμαρχοι, δικάζονται ήδη κατηγορούμενοι για διασυνδέσεις με μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) σε μία υπόθεση που διαρκεί εδώ και δύο χρόνια κι έχει προκαλέσει εντάσεις.

Τους τελευταίους μήνες το PKK έχει εντατικοποιήσει τις επιθέσεις του και η Τουρκία απαντά με πλήγματα εναντίον βάσεων των κούρδων ανταρτών στις ορεινές περιοχές του γειτονικού βόρειου Ιράκ.

Η αστυνομία πραγματοποίησε ταυτόχρονα εφόδους στην Κωνσταντινούπολη και σε επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Ντιγιάρμπακιρ, όπου συνελήφθησαν 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μία ηγετική φυσιογνωμία του κυριότερου κουρδικού πολιτικού κόμματος και πολλοί δήμαρχοι.


Η έρευνα επικεντρώνεται στην Ένωση Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK), την οποία το PKK ίδρυσε το 2005 και η οποία χαρακτηρίζεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης "πολιτικός βραχίονας" του ΡΚΚ.